Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii octombrie, 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în Romania nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele corecte. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără.
Pentru a lua decizia de cumpărare a conservelor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului.
5% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.
Conservele din carne se pot clasifica în următoarele grupe:
- de carne în suc propriu;
- din carne tocată („corned beef”, „luncheon meat”);
- sub forma de pastă (pateuri, haseuri);
- mixte (carne plus ingrediente de origine vegetală);
- dietetice, recomandate în diferite afecțiuni gastrointestinale;
- pentru copii.
După tipul de carne folosit în conservele analizate, situația se prezintă astfel:
- la conservele din carne de porc, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 23% și 95%;
- la conservele din carne de vită, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 50% și 92%;
- la conservele din carne de pui/pasăre, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 48% și 80%.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
Vezi studiul complet, pe apc-romania.ro