Justiția americană a anunțat joi destructurarea unei vaste rețele internaționale de spălare de bani având legături cu cartelul drogurilor al mexicanului Joaquin 'El Chapo' Guzman, care a trimis milioane de dolari în Columbia prin companii din Miami (Florida), informează France Presse.
Douăzeci și două de persoane, din SUA dar și din Columbia și din alte țări, au fost inculpate în cadrul acestei anchete, supranumită 'Operațiunea Neymar' deoarece unul dintre suspecți folosea ca pseudonim numele celebrului fotbalist brazilian.
Anchetatori ai Departamentului american de Securitate Internă, procurori din Florida și polițiști din Miami (sud-est) au fost mobilizați timp de doi ani.
Cinci dintre suspecți au fost arestați — trei la Miami, unul la Boston (Massachusetts, nord-est) și unul la Cali, în Columbia — a precizat, într-o conferință de presă, Katherine Fernandez Rundle, procuror federal din comitatul Miami-Dade.
Pentru ceilalți suspecți au fost emise mandate de arestare.
Rețeaua era extrem de extinsă: operațiunile sale se întindeau în 17 țări, în special în America Latină (Columbia, Mexic, Guatemala, Venezuela) și America de Nord (SUA și Canada), dar și în Europa (Spania, Olanda, Marea Britanie), Asia (China) și Australia.
Banii spălați "proveneau din 14 state din SUA", a precizat procuroarea.
"Tranzacțiile au fost efectuate prin contul cartelului Sinaloa și prin succesori ai cartelului Cali", a adăugat ea.
"Vorbim de adevărate piețe paralele de bani, de valută, care sunt metoda prin care traficanții de droguri își canalizează banii pentru a-și recupera beneficiile", a precizat John Tobon, secretarul american pentru securitate internă.
Suspecții sunt acuzați, printre altele, că au spălat milioane de dolari din vânzarea de cocaină, a precizat cotidianul Miami Herald, dezvăluind că rețeaua ar fi spălat până la un milion de dolari pe lună.