Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA permite accesul unei părți a delegației ruse la lucrările Adunării Generale a ONU

SUA permite accesul unei părți a delegației ruse la lucrările Adunării Generale a ONU

Unii membri ai delegației Federației Ruse la cea de-a 77 sesiune a Adunării Generale ONU de la New York au primit vize, anunță Ministerul de Externe de la Moscova, citat de Reuters. Printre aceștia se află și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. 

Tensiuni pe această temă sunt de mai multe luni, Moscova acuzând Washington-ul că vrea să blochere participarea Rusiei la lucrările Adunării Generale ONU, care încep pe 20 septembrie.

"Serghei Lavrov și o parte dintre persoanele care îl vor însoți la Adunarea Generală ONU au primit, astăzi, vize", a transmit Ministerul rus de Externe.

Totodată, Kremlinul a atras atenția Statelor Unite că "îşi încalcă obligaţiile" pentru că nu a eliberat vize pentru toată delegația și va trage la răspunere SUA și ONU. 

Autoritățile de la Moscova au creut 56 de vize pentru șeful diplomației ruse și diplomați care să pregătească participarea Rusiei la Adunarea Generală ONU.

Acordul privind sediul ONU, încheiat în 1947, obligă  Statele Unite să permită accesul diplomaților străini la lucrările ONU, cu excepția motivelor de "securitate, terorism şi politică externă".

În contextul războiului din Ucraina, SUA a interzis diplomaților ruși de la ONU și a delegațiilor ruse să se deplaseze pe o distanță mai mare de 40 km de NY fără acordul autorităților. 

Totodată, Serghei Lavrov se află pe lista oficialilor ruși sancționați de SUA, pe motiv că ar fi "direct responsabil de noua invazie neprovocată şi ilegală a Rusiei în Ucraina". Decizia privește înghețarea averii pe care acesta ar putea-o avea în Statele Unite și interzice cetățenilor americani să aibă legături cu ministrul rus de Externe. 

 

Subiecte în articol: Rusia sua onu serghei lavrov
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri