Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriză: comandanții din Azovstal nu s-au predat

Surpriză: comandanții din Azovstal nu s-au predat

Aproape 1.000 de luptători ucraineni care se baricadaseră în labirintul de buncăre și tuneluri de sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat, începând de luni, forțelor ruse și proruse. Acesta părea să fie ultimul act al celui mai devastator asediu din timpul invaziei rusești. Printre prizonieri nu se află, însă, și comandanții lor de top, a anunțat ieri liderul regiunii separatiste Donețk.

 

„Nu există comandanți de cel mai înalt nivel (printre cei care s-au predat) - nu au plecat", a declarat Denis Pușilin, șeful Republicii Populare separatiste Donețk, care a fost recunoscută oficial de președintele Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de invazia Ucrainei.

Nu era clar dacă principalii comandanți vor părăsi uzina sau vor duce o ultimă bătălie  cu forțele ruse.

Amenințarea plutonului de execuție

Apărătorii de la Azovstal au fost prezentați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca luptători eroi, în timp ce legislatorii ruși au spus despre ei că sunt „criminali naziști" care ar trebui pedepsiți, poate chiar cu moartea.

Pușilin a declarat că soarta militarilor care s-au predat va fi decisă de tribunale. „Dacă inamicul a depus armele, atunci soarta sa va fi decisă de instanțe. Dacă este un criminal nazist, atunci va fi judecat".

Regimentul Azov, format în 2014 ca miliție pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, neagă că ar fi fascist, rasist sau neonazist, iar Ucraina spune că a fost reformat, îndepărtându-se de originile sale radicale pentru a fi integrat în Garda Națională

Kremlinul a declarat că luptătorii vor fi tratați în conformitate cu normele internaționale. Ucraina a spus că va avea loc un schimb de prizonieri de război.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri