Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Spaţiul Schengen s-a transformat într-un instrument politic

Tăriceanu: Spaţiul Schengen s-a transformat într-un instrument politic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că spaţiul Schengen s-a transformat într-un instrument politic şi a afirmat că multe ţări occidentale care ar fi trebuit să îşi dea acordul pentru aderarea României 'din considerente de politică internă nu au făcut acest lucru'. 

'Subiectul pe care l-am discutat în a doua parte a întâlnirii a fost cel legat de aderarea României la Schengen, unde i-am spus (preşedintelui Germaniei - n.r.) punctul meu de vedere şi anume că, din păcate, în momentul de faţă Schengen-ul în loc să rămână, aşa cum este de fapt, un element tehnic în care România, de îndată ce îndeplineşte cerinţele tehnice de aderare, ar fi trebuit să fie primită, spaţiul Schengen s-a transformat într-un instrument politic. (...) Multe ţări occidentale care ar fi trebuit să îşi dea acordul pentru aderarea României la Schengen din considerente de politică internă nu au făcut acest lucru", a declarat Tăriceanu, la Senat după întâlnirea cu preşedintele Germaniei, Joachim Gauck. 

În opinia sa, unele ţări occidentale "au preferat să ţină cont de anumite atitudini şi poziţii pe scena politică invocând în mod incorect pentru România condiţii care depăşesc cele care erau prevăzute în aderarea la Schengen". 

"Schengen-ul a devenit un fel de instrument prin care multe ţări din spaţiul occidental care nu au curajul să ia această decizie, de a accepta România, invocă elemente de ordin politic legate de foarte multe ori de MCV. Acest lucru este bine să fie ştiut. Eu i l-am spus preşedintelui Germaniei trecând anumite bariere de limbaj elegant, politicos, diplomatic. Am vorbit foarte politicos, dar în chestiunile acestea care sunt cu adevărat importante pentru România cred că este bine ca partenerii noştri să cunoască adevărul", a punctat Tăriceanu. 

El a adăugat că preşedintele Germaniei a apreciat că este util ca între parteneri discuţiile să fie directe şi sincere. 

"A apreciat că putem să facem aceste discuţii aşa la modul exact cum am pus problema, ca între adevăraţi parteneri, subliniind faptul că Germania a fost una dintre ţările care a susţinut aderarea României la UE şi înţeleg că îşi va menţine această linie şi în viitor pentru deplina integrare. Atâta vreme cât România nu este integrată şi în Spaţiul Schengen putem să spunem că avem o componentă care ne lipseşte, nu ne pune pe acelaşi rang cu celelalte ţări europene", a spus Tăriceanu. 

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, efectuează de luni până miercuri o vizită de stat în ţara noastră, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Mihai Simionescu)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri