În Europa, multe start-up-uri întâmpină dificultăţi semnificative. După ani de investiţii uriaşe în companii tech, dobânzile sunt în creştere şi anunţurile privind finanţări majore încetinesc. La aceasta se adaugă presiunile generate de războiul din Ucraina, perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi inflaţia în creştere, notează Euronews.
Multe companii din sector se reorientează, retrăgându-se de pe anumite pieţe, îngheţând angajările, realizând reorganizări şi bineînţeles anunţând disponibilizări semnificative.
Retailerul de maşini second-hand Cazoo îşi reduce personalul cu 15%, fiind afectate 750 de locuri de muncă, în timp ce platformele de livrare de mâncare Getir şi Gorillas disponibilizează 4.500 şi respectiv 300 de angajaţi.
Şi producătorii europeni de turbine eoliene anunţă disponibilizări din cauza costurilor în creştere, potrivit Financial Times.
General Electric Renewables şi Siemens Gamesa au anunţat reduceri ale numărului de locuri de muncă în ultimele săptămâni în condiţiile în care aceştia se confruntă cu probleme legate de lanţul de aprovizionare şi preţuri în creştere pentru materiale cheie.
În SUA, cel mai recent anunţ privind viitoare disponibilizări vine din partea producătorului de semiconductoare Intel, care plănuieşte o reducere majoră a numărului de angajaţi, probabil de ordinul miilor, în faţa încetinirii pieţei PC-urilor, notează Bloomberg.
Compania şi-a redus în iulie estimările privind vânzările şi profitul anual. Inflaţia situată la maxime pe decenii şi redeschiderea birourilor şi şcolilor au determinat oamenii să cheltuiască mai puţin pe PC-uri.
Producătorii de semiconductoare sunt de asemenea sub presiune din cauza restricţiilor de pe piaţa chineză şi războiului din Ucraina, care afectează cererea.
Şi sectorul american imobiliar se pregăteşte de disponibilizări însemnate, după ce scumpirea creditului a redus dramatic vânzările de locuinţe, conform Financial Times.
Un raport recent a găsit că disponibilizările sunt în creştere în rândul companiilor americane, ultim semn că piaţa solidă a muncii din SUA îşi temperează creşterea, relatează USA Today.
În total, angajatorii americani au anunţat eliminarea a aproape 30.000 de locuri de muncă luna trecută, o creştere de 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 46% mai mult decât în luna anterioară. Angajatorii au anunţat planuri de angajare a 380.014 muncitori, cel mai scăzut total pe septembrie din 2011.
Închiderile au reprezentat principalul motiv pentru disponibilizările din septembrie, urmat de reducerea costurilor, condiţiile de pe pieţe şi scăderea cererii.
Încetinirea pieţei rezidenţiale şi majorările de dobânzi au dus la disponibilizări în rândul bancherilor, iar temerile privind recesiunea determină companii din variate sectoare să-şi reevalueze nivelul personalului.
(sursa: Mediafax)