Jurnalul.ro Ştiri Politică Tehnocraţii se împrăştie în patru zări politice

Tehnocraţii se împrăştie în patru zări politice

de Marius Gîrlașiu    |   

Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, tehnocraţii din Cabinetul lui Dacian Cioloş şi-au conturat deja opţiunile politice. Mulţi dintre miniştrii şi-au ales din timp partidele alături de care vor continua din decembrie, în timp ce altora le-a fost de ajuns un an pe plaiurile mioritice şi promit că vor pleca înapoi la Bruxelles după alegeri.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a participat în weekend la lansarea programului de guvernare al PNL, însă susţine că nu va candida la alegerile parlamentare. “Am acceptat invitaţia aşa cum aş accepta şi dacă ar veni din partea altor partide politice interesate de Sănătate. Indiferent de partid, politicienii vor forma viitorul Parlament al României şi de votul şi de priorităţile lor va depinde sănătatea noastră”, şi-a explicat Voiculescu prezenţa la Consiliul Naţional de Coordonare al PNL. În paralel, ministrul a purtat discuţii şi cu Nicuşor Dan pentru o eventuală candidatură pe listele USR, partid care îi aşteaptă pe tehnocraţi cu braţele deschise. Cel mai probabil, pe listele USR vor candida atât ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, cât şi cel al Muncii, Dragoş Pîslaru. “Trebuie să recunosc că am avut discuţii cu USR, mi s-a propus să mă alătur echipei şi recunosc că e tentant. Pentru că USR e acum un partid care vine cu oameni complet nepătaţi din perspectiva etică, morală, de corupţie şi care au o agendă progresistă”, a anunţat Pîslaru, care spune că se va decide într-o săptămână dacă va candida pe listele USR. “Nu e deloc ilegitim, ba chiar e extrem de legitim pentru orice om să se gândească unde va fi peste trei luni, când mandatul lui în Guvern va înceta: se va duce la Bruxelles, se va duce în privat, se va duce la un ONG, într-un partid politic?”, a explicat şeful USR, Nicuşor Dan.

Patru erau în concediu

Fost membru PSD, vicepremierul Vasile Dâncu a devenit asul din mâneca lui Liviu Dragnea după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat răspicat că nu va nominaliza un condamnat sau o persoană cu probleme de integritate pentru funcţia de prim-ministru. Astfel, în cazul în care PSD va forma majoritatea alături de ALDE, Dâncu ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru Palatul Victoria. “Cu siguranță nu mai candidez, nu mai revin în politică, decât în situația unui guvern independent, ca acesta”, anunţase vicepremierul la sfârşitul lunii trecute. Există şi tehnocraţi care vor să scape cât mai repede de politica românească, după un singur an pe plaiurile mioritice. “O să-mi fac bagajele şi o să mă întorc de unde am venit şi anume la cariera mea mare cred eu, mică cred politicienii din România, la cariera mea din Bruxelles”, a anunţat ministrul Justiţiei, Raluca Prună. De altfel, ministrul Raluca Prună se afla printre cei patru tehnocraţi care şi-au luat concediu de la Bruxelles ca să poată fi “angajaţi” pentru un an în Cabinetul Cioloş. În afară de Raluca Prună, în concediu “din motive personale” se mai află  în prezent ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ministrul Mediului, Cristiana Palmer şi ministrul de Interne Dragoş Tudorache, fostul şef al Cancelariei premierului. Toţi patru s-ar putea întoarce din decembrie la Bruxelles, în funcţiile pe care le ocupau înainte de aventura românească.

 

Alina Gorghiu, preşedinte PNL către ministrul Vlad Voiculescu: Vorba unui şlagăr celebru, domnule ministru. V-am văzut, mi-aţi plăcut, ce rămâne de făcut? O să colaborăm, sunt sigură!

Cioloş are două variante: liberalii sau USR-ul lui Nicuşor

Îndemnat de preşedintele Klaus Iohannis să-şi declare simpatia sau adeziunea pentru partidul alături de care ar vrea să-şi continue proiectele din decembrie încolo, premierul Dacian Cioloş a rămas pe poziţii de neutralitate. “Am şi spus că nu voi candida la alegerile parlamentare din acest an şi nu voi intra într-un partid politic sau nu îmi voi crea un partid politic. Sigur, asta nu înseamnă că nu există viaţă şi după alegerile parlamentare. Sper să existe şi sper să existe o viaţă activă”, a reacţionat Cioloş lăsând loc interpretărilor. Pentru premier există în acest moment două variante: fie acceptă propunerea liberalilor şi va deveni propunerea PNL pentru scaunul de premier chiar şi fără să se înscrie în partid, fie îşi declară “simpatia” pentru USR-ul lui Nicuşor Dan, partid care a anunţat public faptul că susţine varianta unui Guvern tehnocrat şi după alegerile din decembrie. Fost consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Cioloş şi-a dat demisia din funcţie în noiembrie 2015 ca să poată prelua Guvernul de la Bucureşti. Premierul, care nu a fost plătit pentru activitatea de consilier, ar putea reveni şi el în funcţia de la Bruxelles pentru că postul său a rămas neocupat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri