Compania de consultanță la care deține acțiuni fostul ministru al Muncii din perioada guvernării Cioloș, Dragoș Nicolae Pâslaru, proaspăt membru fondator al Mișcării România Împreună, partid cu care fostul premier tehnocrat se pregătește să participe în alegerile de anul viitor, a derulat, anul trecut, două contracte pe bani publici încheiate cu două ministere controlate de PSD. Și nu de niște membri oarecare ai PSD, ci de două apropiate ale lui Liviu Dragnea. Ministerul Dezvoltării Regionale, condus, la vremea încheierii acestor contracte, de Sevil Shaideh, urmărită penal de DNA în dosarul “Belina”, și Ministerul Fodurilor Europene, condus de Rovana Plumb, pe care DNA a încercat, fără succes, să o “agațe” în același dosar”, a oferit, anul trecut, contracte de consultanță companiei GEA Strategy & Consulting SA. Este vorba despre firma la care Dragoș Pîslaru a deținut acțiuni înainte de a deveni membru în Cabinetul Cioloș, după care a înstrăinat aceste acțiuni, în urma dezvăluirilor făcute de “Jurnalul Național”, contravaloarea urmând să îi intre în buzunar undeva în anul 2020. Paradoxal, Registrul Comerțului îl menționează, în prezent, pe Pîslaru în continuare pe lista acționarilor firmei de consultanță, însă, de această dată, grosul acțiunilor este deținut de o companie din Estonia, care derulează afaceri în zona de influență a fostei URSS: Rusia, Ucraina, Serbia și Republica Moldova.
Anul trecut, începând cu luna februarie, Piața Victoriei a devenit terenul de joacă al protestatarilor. De la emiterea celebrei OUG 13, protestele au vizat, conform principalelor revendicări exprimate, demiterea guvernului PSD și trimiterea la pușcărie a conducerii alianței PSD-ALDE. Printre personajele care au participat, în mod regulat, la aceste manifestări, s-au numărat și câțiva membri ai fostei echipe guvernamentale tehnocrate, condusă de Dacian Coloș, printre care s-au remarcat fostul ministru al justiției, Raluca Prună, fostul ministru al Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, și fostul ministru al Muncii, Dragoș Nicolae Pîslaru.
În acest timp, compania privată la care unul dintre acești vectori ai opoziției antiguvernamentale derula contracte exact cu guvernul pe care îl dorea demis. Astfel, în 28 iunie 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus, la vremea respectivă, de Sevil Shaideh, considerată de aceeași opoziție ca fiind omul lui Dragnea, catalogat inamicul numărul 1 al străzii, atribuia, prin lictație publică, un contract, finanțat de la bugetul de stat, privind achiziționarea de servicii pentru elaborarea unui studiu, privind zonele funcționale, activitate aferentă prganizării cele de-a XVII-a sesiuni a CEMAT (Conferința Tehnică pentru pregătirea Conferinței Europene a Minisștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului). Contractul încheiat mai prevedea și realizarea, pe baza rezultatelor studiului respectiv, a unui regulament tehnic pentru domeniul amenajării teritoriului și infrastructurii.
Ei, bine, compania selecționată de Ministerul Dezvoltării să realizeze aceste servicii se numete SC GEA Strategy & Consulting SA, care a încasat, cu acest prilej, suma de 424.116 lei cu TVA inclusă (94.248 de euro). Conferința CEMAT a avut loc în perioada 2-4 noiembrie 2017, iar principal temă a dezbaterii a fost aceea a zonelor funcționale “care trebuie să funcționeze ca un întreg, chiar dacă sunt formate din mai mute unități administrativ-teritoriale”, cum ar fi zonele metropolitane sau Delta Dunării.
În afaceri cu dușmanii politici
GEA Strategy & Consulting SA, plătită de Guvern pentru prestarea acestor servicii, este compania deținută și controlată de fostul minstru tehnocrat al Muncii, Dragoș Nicolae Pîslaru, despre afacerile căruia ziarul nostru a făcut mai multe dezvăluiri atât în 2016, cât și anul trecut.
Din verificările efectuate asupra activității derulate, anul trecut, de această companie, constatăm că afacerea încheiată cu Ministerul Dezvoltării Regionale nu este singura pe care a derulat-o cu Guvernul PSD. În 3 august 2017, Ministerul Fondurilor Europene, condus, la acea dată, de Rovana Plumb, considerată, de asemenea, de către reprezentanții manifestanților din stradă, ca fiind o apropiată a lui Liviu Dragnea, organizează o licitație publică, în vederea încheierii unui acord-cadru de prestări servicii aferente obiectivului general care vizează asigurarea sprijinului necesar AM/OI/POCU (Programul Operașional Capital Uman), prin punerea la dispoziție a resurselor umane care să îndeplinească rolul de evaluator în cadrul Comitetelor de Evaluare și în cadrul Comitetelor de Soluționare a Contestațiilor pentru proiectele care urmau a fi depuse în cadrul apelurilor finanțate de POCU 2014-2020.
În urma licitației, nouă companii și o asociație au fost desemnate să semneze acordul cadru, Ministerul Fondurilor Europene punând la bătaie 27.723.934,6 lei cu TVA inclusă (6.160.874,3 euro). Una dintre companiile parte la acest contract este aceeași SC GEA Strategy & Solution SA.
A ieșit din firmă, ca să intre din nou
În urmă cu doi ani, “Jurnalul Național” a dezvăluit faptul că ministrul tehnocrat al Muncii, Dragoș Pîslaru, a deținut părți sociale la o companie care derulează contracte cu statul. Ulterior, în mai 2016, Dragoș Pîslaru a menționat în declarația sa de avere că şi-a cesionat toate părţile sociale pe care le deţine la SC Gea Strategy & Consulting SA în data de 13 mai 2016, „către o persoană fizică”, pentru suma de 339.600 de lei. Suma, potrivit acestui document, urmează să-i fie plătită ministrului abia în anul 2020. Interesant este că, patru luni mai târziu, mai exact în 23 septembrie 2016, textul actualizat al statutului, aflat la Registrul Comerțului, al SC GEA Strategy & Consulting SA, arăta că Pîslaru nu ieșise încă din firmă. Atunci, compania avea şapte asociaţi, dintre care trei au deţinut calitatea de miniştri în diverse guverne: Daniel Dăianu (fost ministru de Finanţe), Florin Vasile Cîţu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Adriana Păuna, Dragoş Nicolae Pîslaru (actual ministru al Muncii), Liviu Voinea (fost ministru al Bugetului în Cabinetul Ponta, actual viceguvernator BNR) şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată.
Și mai interesant este că, deși, scriptic, la jumătatea lui 2016, Pîslaru și-a vândut acțiunile, în 28 martie 2017 el figura, cu nume și cu prenume, pe lista acționarilor SC GEA Strategy & Consulting SA. Potrivit ONRC, în martie anul trecut, structura acținariatului arăta în felul următor Civitta International OU Estonia, reprezentată de Adam Saulius Vaina (98%), Carmen Veronica Mariș (0,5%), Dragoș Nicolae Pîslaru (0,5%), Ioana Ivanov (0,5%) și Denisa Scutariu (0,5%), aceasta din urmă îndeplinind și funcția de administrator.
Acționarul majoritar al SC GEA Strategy & Consulting SA, Civitta International OU, este o companie internațională de consultanță în afaceri, cu sediul în Estonia, care are filiale deschise în Letonia, Lituania, Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, România, Serbia și Polonia. Filiala românească a concernului este condusă, în calitate de CEO, de administratorul GEA Strategy & Consulting SA, Denisa Scutariu, iar ceilalți asociați persoane fizice, inclusive fostul ministru tehnocrat, Dragoș Pîslaru, au calitate de parteneri.
Contracte pe bandă rulantă cu statul
Reamintim că firma de consultanță înfiinţată de ministrul Muncii tehnocrat, Dragoș Pîslaru, a continuat seria contractelor cu statul, chiar și după ce, în acte, membrul fostului cabinetului Cioloș a părăsit structura acționariatului. SC GEA Strategy & Consulting SA realizează, astfel, pentru Primăria Sectorului 2, strategia de dezvoltare locală până în anul 2025. Mai mult, Primăria Arad, condusă de liberalul Gheorghe Falcă, derulează cu aceeași firmă un contract similar până în anul 2020.
La sfârșitul lunii octombrie 2016, Consiliul Local al Sectorului 2 din București a contractat servicii de consultanță și elaborare a strategiei de dezvoltare locală a sectorului 2, pentru perioada 2016 – 2025. Prețul cel mai scăzut a fost oferit de către compania SC GEA Strategy & Consulting SA, firma care a aparținut, până de curând, actualului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru. Pentru oferirea acestor servicii de consultanță, societatea a cerut un preț de 89.909,89 lei fără TVA.
În decembrie 2015, pe vremea când Dragoș Pîslaru făcea deja parte din structura acționariatului SC GEA Strategy & Consuting SA, dar și din Cancelaria premierului Dacian Cioloș, compania în cauză a fost selectată de către Primăria Arad, condusă de Gheorge Falcă, pentru a oferi servicii de actualizare a strategiei de dezvoltare a municipiului Arad pentru perioada 2007 – 2013, respectiv 2014 – 2020. Contractul, în valoare de 77.400 de lei, a fost parafat în data de 23 decembrie 2015, cu două zile înainte de Crăciun.
GEA Strategy & Consulting SA a mai derulat și alte contracte cu instituțiile statului. Este vorba despre Ministerul Finanțelor (un contract din 2007, în valoare de 162.453 lei cu TVA, și de un contract din 2011, în valoare de 359.476 de lei cu TVA), Consiliul Județean Teleorman (contract din 2010, în valoare de 153.510 lei cu TVA), Ministerul de Interne (două contracte din 2010, în valoare de 814.680 lei cu TVA, respectiv 135.022,2 euro cu TVA), Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (contract din 2-11, în valoare de 1.177.215,1 lei cu TVA), Secretariatul General al Guvernului (trei contracte din 2012, în valoare de 13.220.513 lei cu TVA), Consiliul Concurenței (contract din 2012, în valoare de 28.000 de euro) sau Ministerul Dezvoltării Regionale (două contracte, încheiate în 2014 și 2015, în valoare totală de 507.900 de euro cu TVA).
Pîslaru, protestatar anti-PSD și membru fondator al partidului lui Cioloș
Ultimele contracte, încheiate cu Guvernul PSD-ALDE, anul trecut, de firma la care Dragoș Pîslaru deține încă acțiuni, ar trebui să-i creeze, cel puțin teoretic probleme politice fostului ministru tehnocrat al Muncii. În sensul că, pe de o parte, se află în relații contractuale cu instituții guvernamentale controlate politic de un partid împotriva căruia a militat public, și, pe de altă parte, pentru că Dragoș Pîslaru se pregătește să revină în politică, alături de șeful său, Dacian Cioloș.
După cum se știe deja, fostul premier tehnocrat a anunțat că își înființează o formațiune politică, denumită Mișcarea România Împreună (MRÎ). Oficial, acest partid nu este încă înregistrat juridic, pe rolul Secției Civile a Tribunalului București fiind depusă, încă din data de 30 martie 2018, o cerere privind acordarea de personalitate juridică a acestei organizații. Petiția a fost depusă la instanță de către Dacian Julien Cioloș, în calitate de președinte interimar al Mișcării România Împreună, iar, până în prezent, nu a fost alocat un prim termen de judecată.
În fapt, MRÎ funcționează. Cel puțin în mediul on-line, unde deține un portal de prezentare, în cadrul căruia se regăsește și echipa viitorului partid. Din această echipă face parte atât Dragș Pîslaru, cât și foștii miniștri tehnicrați Vlad Vasile Voiculescu și Anca Dragu, prezenți, de asemenea, în câteva rânduri, la protestele organizate de “#rezist”. Pe lista membrilor fondatori ai MRÎ figurează mai mulți foști funcționari ai guvernului Cioloș, precum și fostul minstru de interne, Dragoș Tudorache.
Liderul USR, în aceeași situație comercialo-politică
Pîslaru nu este singurul reprezentant al opoziției anti-PSD, ridicată din rândul “societății civile” care a derulat, prin companii private, contracte cu statul, unele chiar în timpul guvernărilor PSD. Ziarul nostru a dezvăluit, anul trecut, și fatul că liderul USR, Ilie Dan Barna, a deținut, până de curând, o companie de consultanță care, începând cu anul 2010, a derulat contracte de aproape 400.000 de euro, cu ministere și cu un consiliu local controlate de Partidul Social Democrat. Societatea, care a fost administrată de soția șefului USR, a fost plasată, la jumătatea anului 2016, de către Barna asociatului său dintr-o altă companie, contractele cu statul continuând chiar și în 2017. Este vorba despre SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, în prezent având sediul în Mogoșoaia, judeţul Ilfov, firmă din acționariatul căreia Ilie Dan Barna a ieșit, în 30 iunie 2016, prin cesiunea celor 50% din acțiuni către un anume Dumitru Dragoș Jianu. Acesta din urmă este, însă, co-asociat cu Barna într-o altă companie, pe nume SC Rusky Business SRL.
SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL a derulat, începând cu anul 2010, numeroase contracte cu statul. Printre instituțiile care au apelat la serviciile acestei companii se numără Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Justiției sau Consiliul Județean Ialomița. De asemenea, firma în cauză a mai fost contractată și de Prefectura Constanța, Asociația Transilvania Nord, Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș sau Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a achiziționat servicii de consultanță în derularea de proiecte cu fonduri europene în valoare de 129.710 lei cu TVA (28.824,4 euro). În total, contractele publice ale firmei lui Barna se ridică la 1.734.2259 lei cu TVA, adică 392.530,9 euro.
Pîslaru a părăsit, inițial, acținariatul GEA Strategy & Consulting SA,în 2016, după ce afacerile cu statul derulate de această firmă au fist devoalate de presă. În mod ciudat, în 2018, fostul ministru tehnocrat apare, din nou, ca acționar în firmă.
Compania este controlată, în prezent, cu 98% din acțiuni, de un concern de consultanță din Estonia, care deține reprezentanțe în mai multe state din fostul bloc sovietic, printre care și în Federația Rusă