Jurnalul.ro Ştiri Observator Toader: Prim-vicepreşedintele CE a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema activării articolului 7

Toader: Prim-vicepreşedintele CE a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema activării articolului 7

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, "a spus cu subiect şi predicat" în cadrul întrevederii pe care a avut-o marţi la Strasbourg cu delegaţia României, condusă de premierul Viorica Dăncilă, că "nici nu intră în discuţie problema articolului 7".

"Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7, că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele, repet, a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

În opinia lui Toader, întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a fost "constructivă", el exprimându-şi speranţa că aceasta va continua miercuri în aceeaşi notă.

"Eu apreciez că a fost o întâlnire foarte constructivă. O întâlnire deschisă, o dezbatere, un dialog principial şi corect. De ce spun asta? Nu s-a pus problema vreunui reproş dintr-o parte sau alta. În primul rând, s-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării dintre Guvernul României, România şi Comisie, prin prim-vicepreşedintele Comisiei, pentru că, în final, noi avem un parcurs comun, un ţel, o obligaţie şi o dorinţă comună - această construcţie europeană, consolidarea statului de drept, ca să vorbim la modul genera", a afirmat ministrul.

Acesta a precizat că printre subiectele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat ireversibilitatea procesului legislativ şi a parcursului european, garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, protocoalele dintre serviciile de informaţii şi diferite autorităţi judiciare, realizarea recomandărilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, legile justiţiei, precum şi standardele democratice stabilite de Comisia de la Veneţia şi pregătirile pentru preluarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii.

Tudorel Toader a ţinut să puncteze faptul că Guvernul României nu a mers la Strasbourg pentru a "primi indicaţii".

"Raportul dintre România ca stat membru al Uniunii Europene şi Comisie este stabilit prin actele de aderare. Noi avem acest Mecanism de Cooperare şi Verificare şi reafirm faptul că, la un moment dat, am cerut Comisiei ca fiecare din cele douăsprezece recomandări să fie explicitată, să ştim ce avem de făcut, ce avem de îndeplinit. Să nu creadă cineva (...) că venim la Strasbourg şi primim indicaţii şi indicaţii. Noi avem un dialog constant, repet, constructiv, ne ajutăm, cooperăm, colaborăm Comisia şi Guvernul României, dar nu venim să primim indicaţii, sfaturi şi puncte", a mai spus ministrul Justiţiei. AGERPRES

Subiecte în articol: Tudorel Toader Frans Timmermans
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri