Jurnalul.ro Cultură Muzica “Tosca” de Puccini, cu o distribuţie internatională de elită, a încheiat Festivalul Regal de Operă,”Virginia Zeani”

“Tosca” de Puccini, cu o distribuţie internatională de elită, a încheiat Festivalul Regal de Operă,”Virginia Zeani”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Tosca” de Puccini, o montare într-o componență internațională de elită, a încheiat cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care s-a desfășurat, în perioada 31 mai – 9 iunie, în orașele Târgu Mureș, Reghin și Cluj. Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu - colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat "Dokuz Eylül" și colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir – Orchestra și Corul Operei Maghiare din Cluj au acompaniat, pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș, artiști aclamați pe scenele europene, de la italienii Luciano Ganci și Francesca Tiburzi la Michele Kálmándy (Ungaria) și Zoltán Nagy (Viena). 

“Am încheiat o ediție complexă, care a reunit în Mureș personalități importante ale scenei lirice internaționale, directori ai marilor teatre, de la Covent Garden la Opera din Budapesta sau Bayerische Staatsoper sau artiști aclamați pe marile scene ale lumii, ca Nelly Miricioiu, Zoltan Nagy sau soprana Brigitta Kele, în prezent membră permanentă a ansamblului Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf. Acest festival este unul de elită, singurul festival de operă din Estul Europei și, cu siguranță, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii culte care se organizează în România. Sperăm ca, începând de la ediția viitoare, să dezvoltăm programe mai complexe pentru Cluj-Napoca și să putem prezenta mesajul sopranei noastre mureșene, Virginia Zeani, și publicului din București“ - Marian Jurgiu, Director General al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”

Vreme de zece zile, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” a găzduit spectacole de înaltă ținută, masterclass-uri sau premiera mondială a unui proiect hibrid – foarte aclamata operă rock “Cruel”, o compoziție a muzicianului Tibor Molnar, în regia lui Cezar Ghioca.

“Prezența (caldă, empatică, prețioasă) a sopranei Nelly Miricioiu a conferit prestigiu și greutate întregului eveniment. Atât recitalul care a deschis Festivalul, cât și cursurile de măiestrie au însemnat contactul cu una dintre cele mai fermecătoare artiste, dar și cu unul dintre cei mai generoși oameni. Concertul viitoarelor vedete ale teatrului liric de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca a fost încununarea unei săptămâni alături de Nelly Miricioiu, o săptămână alături de una dintre marile soprane ale lumii, în omagiul alteia, a cărei lumină încălzește Festivalul: Virginia Zeani”, sublinia Marius Constantinescu, realizator de televiziune, amfitrion al evenimentului.

“L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” 2019. Consecvent misiunii asumate de a descoperi și promova noi talente, concursul de canto, jurizat într-o componență internațională de elită, a confirmat, și anul acesta, harul și pregătirea unor noi voci ale operei mondiale. “M-am bucurat să descopăr că nivelul Concursului a crescut în mod evident. Misiunea juriului a fost, cu siguranță, una dificilă, dar cred că deciziile acestuia au fost salutate în unanimitate”, spune Marius Constantinescu.

Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I” în cadrul celei de-a treia ediții a prestigioasei L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition. Fosta membră a Studioului de Operă de la Bayerische Staatsoper, Paula Iancic este colaboratoare a operelor din Cluj, Iași și Timișoara, a Orchestrei de Stat București, a Filarmonicii de Stat Arad sau a Filarmonicii din Cluj-Napoca. Printre laureații ediției s-au numărat soprana Nadia Cerchez, absolventă a Academiei de Muzică, Artele Spectacolului și Arte Plastice din Chișinău (Premiul I), alături de doi absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Florentina Soare  (Premiul II) și tenorul George Ionuț Vârban (Premiul III). 

MUZEU. Asociația “Together on Top”, organizator al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, în parteneriat cu autoritățile locale din Solovăstru, au inițiat, încă din anul 2018, un proiect comun de înființare a „Casei memoriale Virginia Zeani”. Locuința în care s-a născut și a copilărit soprana născută în România a funcționat în ultimii ani ca dispensar al satului. În cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat în următorii doi ani, casa urmează să fie restaurată integral și va deveni o destinație culturală și turistică. Prin bunăvoința autorităților locale, dispensarul va fi mutat într-un nou sediu, iar casa va fi restaurată și reamenajată, urmând să fie recuperată de la donatori și o parte dintre piesele originale mobilier sau alte obiecte cu valoare istorică.

“Am căutat întotdeauna să cânt bine, să cânt cu tot sufletul pe care l-am primit de la părinții mei, și de la Solovăstru. Sunt fericită că îmi faceți această onoare, acest moment rar de tot în viața unui om, să am și eu o recepție, pe care o faceți, în onoarea mea” – VIRGINIA ZEANI

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri