Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transgaz, după declarațiile ANRE privind BRUA: Nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale

Transgaz, după declarațiile ANRE privind BRUA: Nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale

Transgaz a transmis, joi, o replică la declarațiile ANRE, potrivit cărora banii pentru conducta BRUA se vor regăsi în tarif. „Nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale și sunt contrare cu ceea ce anterior ANRE a aprobat”, spun reprezentanții Transgaz.

Ca urmare a declarației publice a unui oficial ANRE privind includerea în tarif a banilor pentru conducta BRUA, Transgaz apreciază, într-un comunicat remis, joi, MEDIAFAX, că prin aceasta se aduce atingere capitalului de imagine atât în mediul de afaceri din sectorul energetic în care compania își desfășoară activitatea cât și în piața de capital, Transgaz fiind societate listată la Bursa de Valori București.

„Proiectul

Transgaz apreciază că astfel de declarații precum cele oferite miercuri nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale, dat fiind faptul că ele sunt contrare cu ceea ce anterior ANRE a aprobat în baza analizei documentelor și informațiilor solicitate și puse la dispoziție de compania de gaz.

„În niciun moment ANRE nu a fost văduvită de informațiile necesare, iar poziția recentă, prin care investiții de amploare sunt puse sub semnul întrebării din senin, într-un context public și fără fundamentare sunt de natură să dăuneze încrederii în companie și în proiectele sale și să-i afecteze astfel capitalul, atât cel financiar, cât și cel reputațional. SNTGN Transgaz SA a colaborat mereu eficient, onest, deschis, transparent și responsabil cu toate instituțiile statului român și se așteaptă la reciprocitate”, mai arată compania.

Compania de gaz precizează că, prin Planul de dezvoltare a SNT pe următorii 10 ani, Transgaz continuă să aibă unul dintre cele mai mari și importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România în ultimii 20 de ani, cu proiecte de investiţii estimate la aprox. 4,03 miliarde euro (din care 1,25 miliarde euro pentru proiecte FID (cu decizie finală de investiție) și A non FID-etape avansate în luarea deciziei finale de investitie), proiecte ce vor avea ca rezultat crearea unor noi culoare de transport gaze naturale esenţiale pentru transportul, atât pe piaţa autohtonă cât și pe pieţele din regiune, a cantităților de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, dar şi pentru integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord-Sud al Europei.

„Precizăm faptul că, obiectivul comun al acestor proiecte îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier, ceea ce înseamnă atât creșterea calității vieții cetățenilor, cât și creșterea atractivității pentru investitori, care vor avea acces la o rețea modernizată de transport gaze naturale, într-o țară cu resurse bogate și cu opțiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, România devine nu doar independentă energetic, ci și deținătoarea unui sector gazier care funcționează ca motor al dezvoltării durabile”, se mai arată în comunicatul Transgaz.

Maria Mânecuță, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul ANRE, a declarat, marți, că segmentul românesc al BRUA va fi finalizat anul acesta. Oficialul ANRE s-a întrebat dacă „începând de anul viitor în tarifele de transport vom vedea că Transgazul va trebui să îşi recupereze partea de bani pe care a investit-o, iar asta va însemna o creştere a tarifelor în contextul în care nu vom avea trafic de gaze”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: transgaz conducta brua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri