Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, indecis: cu sau fără condiţii prealabile pentru o întâlnire cu Iranul?

Trump, indecis: cu sau fără condiţii prealabile pentru o întâlnire cu Iranul?

Donald Trump a spus că se va întâlni “cu siguranţă” cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, fără condiţii prealabile, o mişcare ce a fost negată de administraţia lui Trump, ulterior, şi de unul dintre consilierii lui Rouhani, scrie The Guardian.

În timpul unei conferinţe de presă cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, Trump a declarat că se va întâlni cu preşedintele Iranului “oricând vrea” acesta din urmă. ”Mă voi întâlni cu oricine”, a spus Trump. “Nu e nimic greşit cu întâlnirile”.

Întrebat dacă va pune condiţii prealabile, Trump a fost clar. “Fără condiţii prealabile, nu. Dacă vor să ne înâlnim, mă voi întâlni cu ei oricând vor”, a mai spus preşedintele SUA. “Bun pentru ţară, bun pentru ei, bun pentru noi şi pentru lume. Fără condiţii prealabile. Dacă vor să ne întâlnim, mă întâlnesc cu ei”.

Cu toate acestea, administraţia Trump va începe să reimpună, luna viitoare, sancţiunile eliminate în urma acordului din 2015.

După declaraţiile lui Trump, Secretarul de Stat Mike Pompeo l-a contrazis în privinţa condiţiilor preliminare. “Dacă iraninenii demonstrează un angajament faţă de a face schimbări fundamentale în modul în care îşi tratează oamenii, de a reduce comportament malign, dacă poate fi de acord că merită să intri într-un acord nuclear care poate preveni proliferarea, atunci preşedintele este pregătit să stea jos şi să aibă o conversaţie cu el”, a spus Mike Pompeo.

Un purtător de cuvânt al Consilului Naţional de Securitate, Garret Marquis, a afirmat, într-un comunicat, că SUA nu va ridica nicio sancţiune şi nu va restabili relaţiile diplomatice şi comerciale până când “nu există schimbări tangibile, demonstrate şi susţinute în politicile Teheranului”. “Până atunci, sancţiunile vor fi tot mai dureroase, dacă regimul nu îşi schimbă cursul”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Un consilier al lui Rouhani, Hamid Aboutalebi, şi-a impus propriile condiţii pentru o întâlnire cu Trump, afirmând că “respectul pentru grozava naţiune a Iranului”, reîntoarcerea la acordul nuclear şi reducerea ostilităţilor sunt primele condiţii necesare.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri