Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, primul lider al SUA care calcă în Coreea de Nord

Trump, primul lider al SUA care calcă în Coreea de Nord

de Şerban Mihăilă    |   

În plină campanie electorală pentru un al doilea mandat la Casa Albă, președintele Donald Trump a dat o nouă lovitură spectaculoasă de imagine, de această dată cu ajutorul liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Trump a devenit ieri primul președinte american în exercițiu care a călcat în Coreea de Nord, după ce, cu numai o zi înainte, îi propusese lui Kim, prin Twitter, o întâlnire în Zona Demilitarizată ce separă cele două Corei.

 

Șeful Casei Albe a trecut duminică granița care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud, în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistițiul din 1953. Alături de Kim Jong-un, Trump a făcut apoi câțiva pași pe teritoriul nord-coreean. Miliardarul din fruntea administrației de la Washington a devenit astfel primul președinte american în exercițiu care a călcat în Coreea de Nord. Spre deosebire de predecesorii săi, care au vizitat „linia de armistițiu” pentru a-și exprima sprijinul față de Coreea de Sud, Trump a schimbat total optica și protocolul unor asfel de evenimente, renunțând la tradiționalul binoclu militar și la vesta de camuflaj, în favoarea unui costum de afaceri. Înainte de a trece frontiera în Coreea de Nord, Trump și Kim și-au strâns mâna îndelung în Zona Demilitarizată (DMZ). Deși, inițial, corespondenții de presă fuseseră anunțați despre o scurtă întrevedere între cei doi lideri, întâlnirea avea să dureze aproape o oră. De altfel, atât jurnaliștii, cât și agenții de securitate au părut total derutați de programul acestei întâlniri surprinzătoare, organizată aparent spontan de Trump prin intermediul rețelei sociale Twitter, cu numai o zi înainte. „Donald Trump a făcut aici istorie. Kim Jong-un a venit tocmai de la Phenian pentru a-l întâlni”, a remarcat corespondentul BBC. „Mă bucur să vă revăd. Nu mă așteptam să vă întâlnesc în acest loc”, au fost și primele cuvinte adresate lui Trump de către liderul nord-coreean. Într-una dintre rarele sale declarații pentru presă, Kim a precizat că această întrevedere este simbolul unei relații „excelente”. La rândul său, Trump a numit prietenia sa cu președintele Kim „deosebit de mare”, adăugând că „este o zi importantă pentru întreaga lume”. „Sunt mândru că pot trece linia de demarcație” dintre cele două Corei, a mai spus Trump, mulțumindu-i liderului de la Phenian că a dat curs invitației sale spontane de a se întâlni în DMZ.     

Simplu exercițiu de imagine?

În afara obiectivului de imagine, bifat se pare cu mare succes de președintele SUA, cea de-a treia întâlnire față în față dintre cei doi lideri în decurs de un an s-a soldat și cu un rezultat concret. Kim și Trump au fost de acord ca echipele de negociatori să reia discuțiile pe tema programului nuclear nord-coreean. Acestea fuseseră blocate în februarie, în urma eșecului întâlnirii dintre cei doi lideri, de la Hanoi. Atunci, SUA au propus sistarea programului nuclear al Phenianului, în schimbul ridicării unor sancțiuni economice americane.

A fost o zi legendară, istorică! Vrem să punem capăt unui trecut nefericit și încercăm să creăm un nou viitor”.

Donald Trump

Subiecte în articol: donald trump campanie electorala SUA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri