Suedia a depus cererea de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina - dar are nevoie de aprobarea Turciei, care este deja membră.
Protestatarii kurzi din Suedia au atârnat o efigie a lui Erdogan luna aceasta, urmată de arderea Coranului.
"Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin din partea noastră pentru NATO", a declarat Erdogan în replică.
"Este clar că cei care au provocat o astfel de rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la bunăvoința noastră în ceea ce privește cererea lor".
Protestul de sâmbătă - dar nu și arderea cărții în sine - a primit aprobarea prealabilă a autorităților suedeze.
Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfășurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.
Guvernele suedeze au criticat, de asemenea, protestul.
"Suedia are o libertate de exprimare de mare anvergură, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susțin opiniile exprimate", a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.
Răspunzând la comentariile lui Erdogan de luni, Billstrom a declarat că dorește să înțeleagă exact ce a spus liderul turc înainte de a comenta.
"Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda și Turcia în ceea ce privește apartenența noastră la NATO", a adăugat el.
Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar protestele recente au sporit tensiunile.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că libertatea de exprimare este un "bun prețios" în țările NATO și că aceste acte, deși nepotrivite, nu sunt "automat ilegale".
Turcia, o țară majoritar musulmană, a denunțat decizia guvernului suedez de a permite protestul ca fiind "complet inacceptabilă".
(sursa: Mediafax)