Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turnul din Ciacova - legenda din cetatea luxemburgheză din Banat

Turnul din Ciacova - legenda din cetatea luxemburgheză din Banat

Un nou proiect european va scoate la lumină şi va repune în valoare un momument istoric bănăţean, uitat de vreme şi de autorităţi.

Este vorba despre turnul de apărare din Ciacova, construit în perioada 1390-1394 de familia de nobili maghiari Csaak-zidul înalt de 30 de metri care, asemeni unui scut, ţinea duşmanii acelor timpuri la distanţă.

Turnul din Ciacova – legenda construcţiei

Cetatea Ciacovei se afla pe partea stânga a brațului Timișului, în timp ce așezarea civilă se afla pe partea dreaptă. Era un mic târg de câmpie, care, după cucerirea habsburgică a fost colonizat cu germani, austrieci, cehi, slovaci sau luxemburghezi.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

De-a lungul istoriei sale, localitatea bănăţeană a fost resedinţă de district, de plasă sau de raion şi era cunoscută pentru turnul de apărare ce străjuia cetatea. Zidit în stil medieval din cărămidă, pe patru nivele – parter şi trei etaje superioare turnul avea o structură cu plan dreptunghiular şi contraforturi de colț. Grosimea pereților este între 1,10 și 2,70 de metri.

În perioada 1551-1697, cetatea a intrat în stăpânirea turcilor, care o transformat-o într-o fortăreață. În anul 1701 cetatea a fost demolată, turnul de apărare fiind singurul ale cărui rămăşiţe au rămas în picioare şi astăzi, reprezentând un obiectiv turistic important al zonei. Localnicii îl numesc „Cula turcească”, deși aceasta a fost construită cu mult înainte de ocupația turcească, neavând nimic de-a face cu otomanii.

Legenda acestui turn o să te uimească și își va aduce fiori pe șira spinării.

.............

Citește mai departe AICI

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri