Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin, dacă liderul rus va veni la învestirea noului preşedinte

Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin, dacă liderul rus va veni la învestirea noului preşedinte

de Redacția Jurnalul    |   

Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut miercuri guvernului mexican să-l aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime de război, dacă acesta va veni la ceremonia de învestire a preşedintei mexicane Claudia Sheinbaum, relatează AFP.

"Avem încrederea în guvernul mexican că va respecta mandatul de arestare internaţional" emis pe numele lui Putin şi "îl va preda organismului judiciar al Naţiunilor Unite de la Haga", CPI, dacă liderul rus va participa la ceremonia de învestire a Claudiei Sheinbaum la 1 octombrie, afirmă misiunea diplomatică ucraineană într-un comunicat.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război prin deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de "datoria fiecărui stat de a supune jurisdicţiei penale pe cei responsabili de crime internaţionale".

Ambasada Ucrainei în Mexic îl califică pe preşedintele rus drept "criminal de război", care trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru invazia în Ucraina pe care a iniţiat-o în februarie 2022.

În acelaşi timp, misiunea diplomatică mulţumeşte guvernului mexican pentru invitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la ceremonia de învestire a noului şef al statului, Claudia Sheinbaun.

Viitorul ministru mexican de externe, Juan Ramon, a subliniat miercuri că invitarea preşedintelui rus nu a fost decât o "practică protocolară".

Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă preşedinte al Mexicului după victoria ei triumfală din 2 iunie, îşi va prelua oficial atribuţiile la 1 octombrie pentru un mandat de şase ani.

 

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri