Jurnalul.ro Ştiri Externe UE răsuflă ușurată. Criza din Germania, la final

UE răsuflă ușurată. Criza din Germania, la final

de Şerban Mihăilă    |   

După patru luni de impas, în care eșecul negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare a declanșat cea mai gravă criză politică din Gemania postbelică, blocul conservator condus de Angela Merkel – format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala bavareză a acesteia - Uniunea Creştin-Socială (CSU) – a ajuns la o înțelegere cu liderii Partidului Social-Democrat (SPD). Pentru a obține al patrulea mandat de cancelar, Merkel mai are însă de așteptat votul tuturor membrilor SPD.

„Obosiți, dar fericiți. În final, acordul s-a făcut!”, au postat ieri, pe „WhatsApp”, liderii social-democraților, alături de o fotografie de grup cu oficialități zâmbitoare ale SPD, între care și „conducătorul suprem”, Martin Schulz. La capătul unei runde-maraton de negocieri, care a durat peste 20 de ore, conservatorii cancelarului Merkel și social-democrații lui Schulz au ajuns la un acord oficial pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale. Înțelegerea a fost posibilă numai după ce SPD a reușit să obțină controlul asupra a trei ministere-cheie, în urma unor tratative considerate o victorie repurtată de Schulz. Social-democrații au primit astfel Ministerul Finanțelor și Ministerul de Externe și au reușit să păstreze Ministerul Muncii și al Afacerilor Sociale, deși portofoliul din urmă era vizat cu insistență, de multă vreme, de CSU. Potrivit unor surse politice citate de mass-media germane, actualul primar al orașului Hamburg, Olaf Scholz, va fi noul ministru de Finanțe, iar Martin Schulz va prelua portofoliul Afacerilor Externe. În același timp, blocul CDU-CSU şi SPD au reuşit să depăşească şi divergenţele asupra reformei sistemului de sănătate şi încadrării contractelor de muncă pe perioadă determinată.

Impact major asupra UE

Preluarea portofoliilor Finanțelor și Afacerilor Externe, precum și menținerea controlului asupra Ministerului Muncii și al Afacerilor Sociale de către social-democrații de centru-stânga ar putea avea un impact major asupra întregii lumi, în special asupra Uniunii Europene. Spre exemplu, foarte probabil, un social-democrat instalat la conducerea Ministerului Finanțelor va alege o politică foarte apropiată de cea a președintelui francez, Emmanuel Macron, în privința reformei blocului comunitar, alocând un sprijin german mult mai susținut pentru economiile aflate în dificultate în zona euro. De altfel, susține AFP, proiectul de acord al coaliției prevede ca următorul mandat al Angelei Merkel în fruntea guvernului „să stea sub semnul relansării Europei, în acord cu prioritățile anunțate de Macron”. Și pe plan intern, ministerele obținute de SPD vor promova probabil politici de stânga, cum ar fi drepturi mai bune pentru angajați.

Plecarea fostului titular al postului de ministru de Finanţe, cunoscut drept omul care a încercat să excludă Grecia din zona euro, anunţă o schimbare de mentalitate”.

Frédéric Ducrozet, economist francez

Pentru a-şi asigura al patrulea mandat de cancelar, Merkel mai trebuie să aștepte însă până în martie, când va fi anunțat rezultatul voturilor trimise poștal de toți membrii SPD, chemați să se pronunțe asupra acordului la care au ajuns, ieri, liderii lor.

 

Subiecte în articol: criza germania final
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri