De la primele raze ale dimineții, parcul Copou din Iași se transformă într-un spectacol multicolor de toamnă. Dar nu este doar un peisaj de admirat. De peste 3 luni, de aici se adună zilnic frunzele care devin aproape jumătate din compostul orașului.
În două săptămâni se adună cantitatea suficientă pentru o singură tură de compost.
„Sunt 12 hectare de parc, şi normal că atunci frunzalul este pe măsură, datorită arborilor destul de maturi şi dezvoltaţi. Cantitatea este undeva la două, trei, patru, cinci camioane pe zi.”, afirmă inginerul Mihai Răzuş, citat de observatornews.ro
Rezultatul final este utilizat pentru a înfrumuseța jardinierele orașului sau amestecat cu pământ pentru a crea un substrat fertil.
Cea mai mare parte a compostului produs aici, este folosit în sere, unde sunt crescute în fiecare an, milioane de flori, care ajung apoi să împodobească tot oraşul. Doar în sezonul rece, frunzele, dar şi alte deşeuri vegetale din oraş, sunt transformate în aproape 80 de tone de compost prețios.
O tonă de compost se vinde cu 160 de lei
Și în Oradea, frunzele căzute sunt colectate și transformate în îngrășământ pentru flori. Anual, peste 12.000 de tone de vegetație uscată, dar şi alte resturi vegetale sunt adunate, iar din ele se obțin aproximativ 7.000 de tone de pământ fertil.
Compostul ajunge pe rafturile marilor lanțuri de magazine, dar şi a florăriilor din țară. Prețul unei tone de îngrăşămant se vinde cu 160 de lei.
Sursa: observatornews.ro