Jurnalul.ro Ştiri Observator Adaptare: un copil din zece a dobândit imunitate la SIDA

Adaptare: un copil din zece a dobândit imunitate la SIDA

Un copil din zece are un sistem imunitar care îl împiedică să dezvolte SIDA, chiar dacă are virusul HIV, arată un studiu realizat în Africa de Sud. Cercetătorii spun că un astfel de fenomen este întâlnit şi la maimuţe, unde virusul HIV este mult mai bine tolerat ca la oameni şi că această imunitate ar putea fi un prim semn al evoluţiei imunităţii în cazul acestei maladii. Nu se ştie, însă, dacă imunitatea va rămâne şi după instalarea maturităţii.

Studiul a fost efectuat pe 170 de copii din Africa de Sud care au virusul HIV şi care nu au primit niciodată tratament pentru această maladie. Testele au arătat zeci de mii de virusuri în fiecare mililitru de sânge, în cazul acestor copii, o proporţie care în mod normal ar face ca sistemul imunitar fie dat peste cap. Studiile anterioare au arătat că o infecţie cu HIV netratată ar ucide 60% din copiii afectaţi în doi ani şi jumătate. Actualul studiu a arătat, însă, că la un copil din zece sistemul imunitar ignoră pur şi simplu virusul HIV, lucru ce împiedică declanşarea maladiei. Un mecanism similar a fost studiat la maimuţe, unde virusul HIV nu este fatal. "Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat din acest studiu este că boala HIV afectează nu atât prin prezenţa virusului, cât prin răspunsul pe care sistemul imunitar îl are în prezenţa virusului şi care destabilizează organismul. Mecanismul celor 10% din copiii pe care i-am studiat seamănă cu cel prin care primatele non-umane reacţionează la virus. În cazul acestora vorbim de mii de ani în care au putut evolua un mecanism de apărare. Selecţia naturală lucrează şi la oameni, iar ceea ce vedem la aceşti copii este un mecanism similar", a declarat profesorul Philip Goulder, de la Universitatea din Oxford, implicat în studiu. Goulder spune că începerea unui tratament în cazul acestor copii ar putea fi o măsură greşită, atâta timp cât organismul nu dă semne că ar fi afectat. "Se deschide un drum de cercetare cu totul nou, în cazul acestor copii. Ar putea fi o cale alternativă de dezvoltare a unor noi tratamente pentru cei infectaţi cu HIV", spune profesorul. Alţi specialişti avertizează, însă, că imunitatea ar putea dura doar pe durata copilăriei, cazuri similare existând şi în cazul varicelei, boală bine tolerată de copii, dar foarte periculoasă atunci când apare la adulţi. Persoanele cu HIV pot avea o speranţă de viaţă normală, în prezent, dacă au acces la tratament, având însă un risc mai crescut faţă de medie, de boli cardiovasculare, cancer sau demenţă.

Se estimează că 70% din populaţia mondială infectată cu HIV trăieşte în Africa, aproximativ 26 de milioane. Ceva mai puţin de jumătate din cei infectaţi ştiu că au acest virus şi primesc tratament. Aceste condiţii ar favoriza selecţia naturală, însă având drept cost multe vieţi umane

Studiul copiilor cu imunitate ar putea deschide noi metode de tratament

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri