Primarul general Nicușor Dan își uită rolul și comite un nou abuz, în cazul discuției privind oportunitatea demolării a trei imobile situate în centrul Capitalei, vizavi de Școala Centrală. Opinia sa partizană în acest caz reprezintă doar un exercițiu de imagine, avertizează arhitectul Florin Alexandrescu, liderul Departamentului pentru Arhitectură și Urbanism al PPU (social-liberal).
„Primarul general este reprezentantul tuturor cetățenilor și factorilor de acțiune în societatea bucureșteană. Intervenția personală a lui Nicușor Dan pentru a opri o stare de fapt care nu îi convine a fost făcută nu în calitate de activist civic, care ar avea dreptul la o opinie partizană, ci ca primar general. Dacă ar fi ceva ilegal în demolarea unor imobile din Capitală, doar Inspecția de Stat în Construcții și Procuratura ar avea căderea să oprească ilegalitatea. Prezența acolo a onorabilului nostru primar este doar o formulă gratuită de mediatizare. Primarul general încalcă statutul de prim-gospodar și administrator al Capitalei, când ar trebui să fie un factor de echilibru și legalitate într-un oraș sufocat de disfuncționalități majore și de conflicte între interese legitime. Manifestând această poziție părtinitoare, Nicușor Dan nu face un serviciu bucureștenilor, ci, sugerând o poziție de apărător al echilibrului arhitectural al zonei, cum spune un fost coleg din ARCEN, creează confuzie între legalitatea unor avize și autorizații emise de autoritățile locale, pe de o parte, respectiv invalidarea acestor decizii în stradă”, transmite Florin Alexandrescu.
Gestul lui Nicușor Dan reprezintă, în fapt, un nou abuz, pentru că nu poate fi caracterizat altfel gestul de a încerca oprirea unor lucrări autorizate. Dacă în unele cazuri mai complicate, abuzurile autorităților sunt mai greu de evidențiat, de această dată avem de a face cu un abuz grosier, mediatizat din plin.
Tocmai pentru a opri acest lung șir al abuzurilor, demersul umaniștilor de a strânge semnături pentru organizare referendumului pentru demiterea primarului general continuă, până în prezent fiind strânse peste 100.000 de semnături ale bucureștenilor.