De asemenea, rata de pozitivare a testelor s-a dublat în ultima săptămână. „Nu este doar cea mai mare creștere săptămânală înregistrată în România de la debutul pandemiei, ci este o creștere care are loc în una din cele mai potrivnice luni pentru virus”, spune cercetătorul Octavian Jurma.
Centrele de testare RT-PCR, care fuseseră deschise în 2021, au fost desființate în luna martie a acestui an, odată cu scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus. Astfel că, în prezent, testarea gratuită se mai poate face doar la medicii de familie care au încheiat contracte cu direcțiile de sănătate publică – iar la aceștia doar cu teste antigenice rapide și doar în timpul săptămânii - sau sunând la DSP pentru testare PCR la domiciliu. Însă foarte mulți oameni nu mai știu, în prezent, ce au de făcut odată cu apariția simptomelor de COVID-19, iar numele medicilor de familie care au încheiat contractele amintite mai sus nici atât, astfel că doar o parte dintre cei care se infectează ajung să se și testeze.
Chiar și așa, numărul de noi infecții COVID-19 depistate în România s-a dublat în ultima săptămână. Conform ultimei raportări a Ministerului Sănătății, 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 27 iunie – 3 iulie, față de 3.974 de cazuri – săptămâna anterioară.
„Numărul de cazuri noi a crescut cu 94.4% într-o săptămână. Este un nou record pandemic. Nu este doar cea mai mare creștere săptămânală înregistrată în România de la debutul pandemiei, ci este o creștere care are loc în una din cele mai potrivnice luni pentru virus.(...) Recordurile precedente au fost 88.6% în valul 4-Delta și 93.1% în valul 5-Omicron-BA1/2. Ca să ne facem o idee de magnitudinea acestor noi valuri, în valul 3-Alpha recordul de creștere săptămânală a fost de 25.8%”, spune cercetătorul Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, se testează foarte puțin, numărul infectărilor crescând mult mai repede decât crește numărul de teste.
Rata de pozitivare a testelor a explodat
Acest lucru reiese, de altfel, și din faptul că rata de pozitivare a testelor a crescut foarte mult, în câteva zile. Mai exact, procentul celor cu teste pozitive a ajuns la 10,34% săptămâna trecută, conform datelor colectate de graphs.ro, față de 5,64% în intervalul 20-26 iunie sau 2,87% în săptămâna 6-12 iunie.
Totodată, numărul de copii internați a crescut cu peste 60% într-o săptămână. „În București-Ilfov, din 202 pacienți internați din cauza COVID-19, 50 sunt minori. 25%, adică 1 din 4 români pe care îi bagă BA.5 în spital în București sunt copii. Media națională este mai mică, dar tot foarte ridicată”, mai spune Jurma.
Estimări pesimiste: 10.000 de îmbolnăviri pe zi
Ministrul Sănătăţii a spus, luni, că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri din cauza subvariantei Omicron BA.5, care este foarte contagioasă și care produce infecţii atât la persoanele vaccinate, cât şi la cele trecute prin boală. Astfel că autorităţile au două scenarii privind evoluția infectărilor COVID: unul optimist, în care vârful acestui „mini-val sau val” va fi între 7 şi 10 august, și unul mai puțin optimist, în care 70.000 de cazuri se vor înregistra, săptămânal, în a doua jumătate a lunii august.
„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend”, a mai spus Rafila.
OMS Europa se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în această vară
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în această vară în Europa și, după triplarea cazurilor zilnice în decurs de o lună, a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului.
„Pe măsură ce țările din Europa au ridicat restricțiile care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat, săptămâna trecută, Hans Kluge, directorul regional OMS pentru Europa. „Virusul nu dispare doar pentru că țările încetează să-l monitorizeze. Continuă să contamineze, continuă să se schimbe și încă ucide”, a mai precizat dr. Kluge.
Cu subvarianta BA.5 a tulpinii Omicron în plină expansiune, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de țări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 zilnic săptămâna trecută, în timp ce la sfârșitul lunii mai era de aproximativ 150.000 pe zi, potrivit datelor publicate de organizație. Deocamdată, numărul deceselor rămâne la un nivel scăzut, de aproximativ 500 pe zi, adică nivelul înregistrat în vara anului 2020.
Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare cu coronavirus, Cipru, Franţa, Grecia, Luxemburg, Italia, Austria, Germania şi Portugalia conducând în prezent în topul cu cea mai mare incidență.
Acest nou val de COVID-19 care afectează Europa se explică, potrivit oamenilor de ştiinţă, prin răspândirea a două noi subvariante de Omicron - BA.4 şi, mai ales, BA.5 – care evită barierele imunitare puse de vaccin sau de o infectare anterioară.