„În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţi-fică”. Este articolul de lege care a creat un adevărat fenomen în România. Deţi-nuţi fără pasiuni literare au devenit peste noapte adevă-raţi „cărturari”, profitând din plin de prevederea legală care le reduce perioada de detenţie celor care scriu aşa-zise „lucrări ştiinţifice” după gratii. „Becali şi Steaua”, o „carte” plină de poze cu Gigi Becali sau „Alianţe matrimo-niale în politica principilor români din
Ţara Românească şi Molova în secolele XIV-XVI”, letopiseţul scris de „istoricul” George Copos, sunt câteva dintre lucrările care şi-au adus contribuția la promovarea ştiinţei în lume. Şi Giovani Becali speră să-şi reducă pedeapsa cu teza “Arbitrul şi rolul său în fotbal”.
Adio eliberare prin scris!
„Fenomenul a scăpat complet de sub control. Propun Guvernului României abrogarea acestei dispoziţii printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promo-vată în prima şedinţă din februarie”, a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Tot ieri, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului şi a deschis dosar penal în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi. Vor fi cercetaţi profesorii universitari care au semnat creaţiile condamnaţilor, reprezentanţii editurilor, dar şi funcţionari din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care, potrivit procurorilor, „au acţionat concertat cu scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condam-nate să fie liberate condiţionat”.
Doar în anul 2015 au fost scrise în penitenciarele din România 340 de „lucrări ştiinţifice” care le-au permis deţinuţilor să îşi scurteze pedeapsa.