Modalitatea de desfășurare a cursurilor școlare nu se va schimba în perioada următoare, deși rata de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor nu a crescut semnificativ în timpul cât unitățile de învățământ au fost deschise, potrivit premierului Ludovic Orban. Autoritățile au stabilit trecerea învățământului pe format online, în urmă cu două săptămâni.
"De la începerea anului şcolar am luat o decizie, care este o decizie care a fost fundamentată pe părerile specialiştilor, că în funcţie de nivelul de răspândire a virusului în comunitate, şcolile pot să funcţioneze, în clasă, jumătate în clasă - jumătate online sau integral online, când se depăşeşte rata de 3 la mie. Acest sistem l-am folosit. Din punctul meu de vedere, nu văd, în momentul de faţă, un motiv foarte serios ca să schimbăm acest sistem.
Deşi, vă spun, m-am exprimat public, copilul, la şcoală, este protejat pentru că se află sub supravegherea cadrului didactic, poartă mască, chiar şi în pauză cadrele didactice au obligaţia să-l supravegheze cum se joacă. Deci, în principiu, e în regulă, dar am ţinut cont de părerea specialiştilor şi am hotărât acest sistem de deschidere", a declarat demnitarul.
Cu privire la faptul că în statele UE școlile sunt deschise, în pofida răspândirii noului coronavirus și a restricțiilor impuse, Orban a declarat că așteaptă efectele acestei decizii în țările respective.
"Sigur că sunt ţări care menţin şcolile deschise, este o decizie pe care au luat-o, vrem să vedem ce efecte va produce. Pentru că, pe de altă parte, vă aduceţi aminte, când am luat decizia să începem şcoala, a existat un măcel împotriva noastră, că nu avem niciun pic de inimă, că nu vrem să protejăm copiii din România, că îi ducem cu paşi siguri la îmbolnăvire. Culmea este că mulţi dintre cei care ne-au acuzat că am luat decizia de a începe şcoala acum spun să deschidem şcoala.
Noi am luat decizia pe baza unor analize, a unor evaluări. Urmărim tot ce se întâmplă în orice altă ţară, în fiecare domeniu de activitate, urmărim modul în care se derulează procesul educaţional în acest sistem, facem evaluări periodice. Dacă va fi necesar să schimbăm acest sistem, evident că vom face o dezbatere publică şi vom anunţa decizia, dar, deocamdată, acest sistem este introdus din data de 14 septembrie, de când a început şcoala, a funcţionat o lună şi jumătate şi, din punctul meu de vedere, este un sistem care, pe de-o parte, răspunde imperativului de a asigura accesul copilului la procesul educaţional, pe de altă parte protejează sănătatea, atât a copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor lor", a explicat prim-ministrul.
ȘTIRE INIȚIALĂ Școlile vor rămâne închise săptămâna viitoare, iar cursurile se vor desfășura online în Capitală. Decizia va fi votată, luni, de către Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București (CSUMB).
„Cu privire la întrebările despre modul în care o să ne desfășuram activitatea luni și în zilele următoare, cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu Covid, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online”, a anunțat Ionel Pușcaș, inspector școlar general al Capitalei.
CSUMB se va întruni pe 2 noiembrie pentru a decide scenariul de funcţionare a școlilor pentru următoarele două săptămâni.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a propus Prefecturii Capitalei convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât rata de incidenţă a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu a scăzut sub 3/1.000 de locuitori.