x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cancer extrem de rar, în creștere alarmantă la tinerii de 30 - 40 de ani

Cancer extrem de rar, în creștere alarmantă la tinerii de 30 - 40 de ani

de Monica Cosac    |    17 Iun 2025   •   10:15
Cancer extrem de rar, în creștere alarmantă la tinerii de 30 - 40 de ani

Cazurile de cancer de apendice, o afecțiune care, până de curând, era atât de rară încât medicii o întâlneau doar o dată sau de două ori în întreaga lor carieră, a crescut semnificativ în rândul tinerilor.

Mai exact, incidența s-a triplat în rândul celor născuți la începutul anilor ′80 și este de patru ori mai mare la cei născuţi după 1985, comparativ cu cei născuţi în anii 1940, arată un studiu de amploare. Schimbarea semnificativă a stilului de viață și expunerea la noi factori de mediu cu care generațiile anterioare nu s-au confruntat, precum industrializarea producției de alimente și utilizarea pe scară largă a materialelor plastice și a substanțelor chimice ar juca un rol important în acest trend îngrijorător.

Deși cancerul este o afecțiune frecventă, foarte puțini oameni au auzit sau știu că boala se poate dezvolta în apendice și nici măcar specialiștii din sănătate nu s-au întâlnit prea des cu astfel de cazuri, însă situația a început să se schimbe rapid în ultimii ani.  

„Timp de zeci de ani, a fost genul de boală pe care medicii au întâlnit-o doar o dată sau de două ori într-o carieră și a fost aproape întotdeauna găsită la adulții în vârstă. Dar acum apare o tendință surprinzătoare și îngrijorătoare: cancerul de apendice este diagnosticat mai des și afectează din ce în ce mai mult persoanele de 30, 40 de ani și chiar mai tinere. Această schimbare a lăsat mulți experți nedumeriți și căutând răspunsuri”, spune Justin Stebbing, cercetător în domeniul oncologiei și profesor de științe biomedicale la Anglia Ruskin University, Cambridge, care atrage atenția asupra unui studiu recent care a relevat o creştere dramatică a cazurilor de cancer apendicular în rândul persoanelor născute după anii 1970 din Statele Unite. 

De fapt, incidența este de trei sau chiar patru ori mai la generațiile generaţiile X şi Y (sau Millennials), în comparație cu cei născuți în anii 1940. 

Studiul a inclus date despre aproape 4.900 de adulţi americani diagnosticaţi cu cancer apendicular între 1975 şi 2019, care au fost împărțiți pe grupe de vârstă de cinci ani și perioadele au fost folosite pentru a crea 21 de cohorte de naștere suprapuse. Raportul ratelor de incidență specifice vârstei a fost estimat în fiecare cohortă de naștere în raport cu cohorta de naștere din 1945 (anii de naștere 1941 până în 1949). Concluzia a fost că incidența adenocarcinomului de apendice a crescut treptat în cohortele de subiecți născuți după 1945, dar cu un salt semnificativ la cei născuți după 1970. 

Mai mult, „incidența s-a triplat în rândul celor născuți din 1980 (...) și a crescut de patru ori în cohorta de nașteri din 1985 (...) comparativ cu cohorta de naștere din 1945”.

Ce se află în spatele acestei creșteri „izbitoare”

Oamenii de știință spun că, deși cifrele totale sunt încă mici (comparativ cu alte tipuri de afecțiuni  oncologice), creșterea rapidă este „izbitoare”. De asemenea, este surprinzător faptul că aproximativ unu din trei cazuri apare acum la adulții sub 50 de ani, o proporție mult mai mare decât cea observată în alte tipuri de cancer gastrointestinal

„Deci, ce se află în spatele acestei creșteri? Nimeni nu știe sigur, dar unul dintre primii suspecți este schimbarea dramatică a stilului de viață și a mediului din ultimele decenii. Ratele de obezitate au crescut din anii 1970, iar supraponderalitatea este un factor de risc cunoscut pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cele ale sistemului digestiv.

În același timp, dietele s-au mutat către alimente mai procesate, băuturi zaharoase și carne roșie sau procesată, toate acestea fiind legate de un risc crescut de cancer în alte părți ale intestinului.

Activitatea fizică a scăzut, de asemenea, mai mulți oameni petrecând ore lungi stând la birou sau în fața ecranelor.

O altă posibilitate este că suntem expuși la noi factori de mediu cu care generațiile anterioare nu s-au confruntat. Industrializarea producției de alimente, utilizarea pe scară largă a materialelor plastice și a substanțelor chimice și schimbările în calitatea apei ar putea juca un rol. Cu toate acestea, dovezile sunt încă în stadii incipiente”, explică prof. Justin Stebbing, în The Conversation.

Se dezvoltă fără semne de avertizare și e greu de detectat

Potrivit specialiștilor, acest tip de cancer este de dificil de depistat din cel puțin două motive: se dezvoltă de obicei fără semne de avertizare și, spre deosebire de cancerul de colon, care uneori poate fi descoperit devreme prin colonoscopii de screening, pentru cancerul de apendice nu există metode specifice de screening, astfel că poate trece neobservat de investigațiile de rutină.

„Simptomele, dacă apar, sunt vagi și ușor de respins. Oamenii pot experimenta dureri abdominale ușoare, balonare sau modificări ale obiceiurilor intestinale, care sunt plângeri comune pentru multe afecțiuni benigne. Ca urmare, majoritatea cazurilor sunt descoperite numai după o intervenție chirurgicală pentru suspiciunea de apendicită, când este adesea prea târziu pentru o intervenție timpurie”, mai spune prof. Stebbing, subliniind că, dacă cineva prezintă simptome abdominale persistente sau neobișnuite, mai ales dacă are sub 50 de ani, este foarte important să nu le ignore. 

Creșterea cancerului de apendice în rândul adulților mai tineri face parte dintr-o tendință mai largă observată în alte tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cele de colon și stomac, potrivit oamenilor de știință. Aceste tipuri de cancer sunt diagnosticate mai des la persoanele sub 50 de ani, ceea ce sugerează că ar avea factori de risc comuni.

„Motivele acestei schimbări sunt complexe și implică probabil un amestec de genetică, stil de viață, mediu și poate chiar schimbări în microbiomul nostru intestinal - bacteriile din intestinele noastre care trăiesc cu noi. În ultimele decenii, antibioticele au fost utilizate mai frecvent, atât în medicină, cât și în agricultură. Această utilizare pe scară largă poate modifica echilibrul bacteriilor din intestinele noastre, ceea ce ar putea influența riscul de cancer”, mai spune cercetătorul, care le recomandă oamenilor să se concentreze pe prevenire și conștientizare.

„Menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale și menținerea activității fizice sunt pași care pot reduce riscul multor tipuri de cancer. Evitarea tutunului și limitarea consumului de alcool sunt, de asemenea, importante. Deși aceste măsuri nu pot garanta protecția împotriva cancerului de apendice, ele sunt strategii dovedite pentru sănătatea generală”, subliniază prof. Justin Stebbing.

×
Subiecte în articol: cancer cazuri rar tineri cancer de apendice