Ea a precizat că războiul din Ucraina este despre lupta între autocrație și democrație.
''Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze, şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, ţările din Balcanii de Vest trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum'', a spus șefa CE, care s-a declarat totuși convinsă că cele 6 state din regiune vor aderarea al UE.
Totodată, Serbia, candidată la aderarea la blocul comunitar, are relații apropiate cu Rusia și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale.
Von der Leyen și-a exprimat dorința de a menține strânse relațiile cu Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia.
''Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres'', a afirmat oficialul european.
Despre durata aderării la UE, ea a subliniat că fiecare țară are ritmul ei de îndeplinire a condițiilor.
''Sunt ţări care au avut nevoie de patru şi până la şase ani, altele de 10 ani, iar altele nu au putut intra de decenii'', a explicat von der Leyen, referindu-se, evident, la Turcia.