Senatoarea USR Simona Spătaru consideră că Parchetul General ar trebui să se sesizeze, iar ministrul Educației, Ligia Deca, să declanșeze o anchetă internă în cazul recursului depus după expirarea termenului de Ministerul Educației în dosarul în care premierul Ciucă solicita suspendarea analizei tezei sale de doctorat.
Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, consideră că „într-un stat de drept ca România, ar fi fost de așteptat să fie declanșată, din oficiu, o anchetă penală și cu privire la acest dosar, existând indicii temeinice pentru una sau mai multe infracțiuni de corupție sau serviciu săvârșite pentru a-l scăpa basma curată pe domnul premier. Ca avocat, vă pot spune că nu există să uiți să depui un recurs la timp într-un dosar de o asemenea magnitudine”.
La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, președintă a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, consideră că „premierul Nicolae Ciucă folosește abuziv instituțiile statului, încă o dată, ca să rămână «dr. Ciucă»! După ce Ministerul Educației a depus recursul după termenul legal, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost nevoită să respingă acțiunea pe procedură, astfel încât șeful executivului rămâne în acte cu reputația nepătată. Statul Pluton a îndeplinit cu succes încă o misiune de protejare a Premierului General. Inamicul, statul de drept, a fost subjugat”.
În primă instanță, premierul Nicolae Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, pe motiv că analizarea lucrării „are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului”.
Premierul Nicolae Ciucă a câștigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei de doctorat, presupus a fi plagiată, după ce UEFISCDI a depus recursul tardiv. Decizia ÎCCJ este definitivă. UEFISCDI transmite, vineri, că a depus recursul cu respectarea termenului legal.
Premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației, pe vremea când ministru era Sorin Cîmpeanu, pentru ca instituția să suspende înregistrarea sesizărilor privind lucrarea sa de doctorat, presupus a fi plagiată.
Ciucă a câștigat procesul pe fond, la Curtea de Apel București, dar Ministerul Educației a făcut recurs.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins însă recursul, în 19 ianuarie, constatând tardivitatea depunerii acestuia.
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a transmis vineri că recursul a fost cu respectarea termenului legal prevăzut de Codul Civil.
(sursa: Mediafax)