Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţe ieftine cu prietenii

Vacanţe ieftine cu prietenii

de Luciana Cocoș    |   
Pentru mulți români, planificarea unei vacanțe începe cu un tur al agențiilor de turism, în căutarea celor mai bune oferte. După alegerea destinației, tour-operatorii sunt cei care intră în legătură cu hotelierii pentru cazare și tot ei se ocupă de asigurarea transportului. Serviciile lor se regăsesc ulterior în prețul final al sejurului. Pentru cei care nu pun preţ prea mare pe confort și alte servicii, ci vor doar să călătorească și să exploreze cât mai mult, există varianta vacanțelor organizate pe cont propriu. Iar costurile unui astfel de concediu scad considerabil, mai ales în cazul grupurilor.

Rețeta concediilor reușite cu buget cât mai mic
Dorin Băluță este, de profesie, ghid turistic şi profesor de geografie. A absolvit Geografia la Universitatea Bucureşti, iar pasiunea pentru călătorii a descoperit-o încă de pe băncile facultății. Atunci şi-a format un grup de 12 prieteni, iar singurul lor scop a fost acela de a vizita cât mai multe locuri şi a strânge împreună cât mai multe amintiri frumoase.
Cu trecerea anilor s-a format o comunitate a iubitorilor de călătorii, iar vacanțele sunt organizate doar cu oameni din interiorul acestui grup. Apoi începe cercetarea. După ce se stabileşte destinația, urmează vânătoarea biletelor de avion ieftine. Primăvara, toamna şi iarna sunt cele mai accesibile preţuri, excepție făcând vara şi Sărbătorile, când tarifele cresc simțitor. Companiile urmărite sunt în primul rând cele low-cost, dar şi cele de linie care oferă bonusuri de fidelitate şi mile acumulate. Excursia este propusă de obicei cu 2-3 luni înainte, în funcție de biletele şi de locurile de cazare disponibile. Grupurile sunt formate din tineri activi, cu poftă de a explora locuri noi şi de a se adapta unor situații inedite, diferite de stilul clasic de călătorie. „Planul de călătorie nu e niciodată fix deoarece dorința este de apropiere de comunitățile locale şi să lăsăm loc de aventură, de surpriză, fără a avea cel mai precis plan cu putință”, spune Dorin Băluță.

Hostelurile rămân o variantă ieftină
Cazările sunt asigurate, de cele mai multe ori la hostel, care poate să înlocuiască foarte bine un hotel atunci când vine vorba de costuri reduse. Cazările în camere cu mai multe locuri, sau în apartamente, pot fi un mare avantaj atunci când scopul e interacțiunea cu localnici şi alți turişti. Într-adevar, un hostel nu are facilitățile unui hotel, dar atmosfera merită sacrificiul, spun cei care au fost în astfel de vacanţe. De cele mai multe ori nici nu e vorba de un sacrificiu, mai ales pentru cei care s-au plictisit de camerele single din marile lanțuri hoteliere. Hostelurile sunt bine localizate, în centru sau în cartiere liniştite.
30 de ani, 30 de ţări şi 3 continente
La 30 de ani, Dorin se poate lăuda că a vizitat 30 de țări de pe 3 continente: Europa, Africa şi Asia. Spune că fiecare călătorie l-a îmbogățit sufleteşte, iar experiențele au fost cu atât mai frumoase dacă au fost trăite alături de prieteni. „Într-o zi din februarie trecut ne plimbam pe lângă cascada Ouzoud din Maroc, un loc turistic situat în Munții Atlas. Pe la prânz am decis să ne depărtăm de aglomerație şi am pornit la pas pe culmile din apropiere. Eram atenți la pomii înfloriți de la marginea unui sat şi nici nu ne-am dat seama când am nimerit în curtea unei localnice. Ea ne-a zâmbit, iar noi ne-am făcut curaj s-o întrebăm dacă ştie un loc unde se mănâncă bine. Surpriza noastră a fost când s-a oferit să ne gătească chiar la ea în curte. Am primit omletă berberă cu migdale şi ulei de măsline făcut în casă. Nu ştia limbi străine, iar noi nu ştiam araba, dar experiența a fost inedită”, povesteşte Dorin.

Bagajul cu amintiri
După toate călătoriile făcute, sunt locuri care i-au rămas în suflet lui Dorin şi în care se reîntoarce ori de câte ori are ocazia. Unul dintre ele este Cinque Terre, în Italia. L-au fermecat aici marea, muntele, iernile călduroase, vegetaţia bogată, localnicii prietenoşi, traseele de trekking şi piețele publice care dau farmec zilelor de duminică. „În Vernazza, seara se adună bătrânii pescari la un pahar de vin, iar nepoții lor se joacă fără încetare, totul într-o gălăgie specifică. Cinque Terre m-a convins că Italia mi-e mai mult decât un dor, e chiar o nevoie de a-i trăi ritmul din când în când.” La fel de dragi îi sunt meleagurile marocane, despre care spune că i-au provocat dependenţă. Îi vin mereu în minte străduţele aglomerate cu miros intens de condimente. „Ăsta e de fapt mirosul specific al marocanilor. E impregnat în cultura lor şi te năuceşte cu fiecare pas pe care îl faci. Cel mai mult mi-e dor să alerg desculț pe o plajă africană, între argani şi ocean, şi să beau un ceai de mentă la apus. Marocul e despre lucruri simple şi întâmplări neprevăzute”.
Iar ataşamentul pentru această ţără l-a determinat pe Dorin să pregătească o nouă călătorie, la sfârşitul lunii februarie. Este o excursie de 8 zile, timp în care cei interesați să meargă se pot bucura de valurile oceanului şi plaje întinse pe kilometri cu nisipul cel mai fin. „La vest de Marrakech, cel mai viu oraş din Maroc, apare Essaouira, o cetate locuită de pescari, năpădită de arome şi plină de zâmbete largi. Aici marocanii sunt mai liniştiți, cu mai puțini turişti prin preajmă, iar viața se desfăşoară în jurul portului. La câteva minute cu maşina spre sud, încep să apară cele mai faine plaje pustii. Mai trece câte-un pescar sau câte-un măgar, dar simți că tot spațiul devine al tău.”
Însă până la plecarea în Maroc, la finalul lunii ianuarie este programată o vizită în nordul Europei. Alături de alți trei prieteni, Dorin va merge în Stockholm şi Oslo. Spun că nu le este frică de frig, ba chiar o să-l folosească drept scuză pentru a bea mai multă cafea pentru că nordicii au un cult al cafelei. Costurile acestei minivacanțe sunt de aproximativ 280 de euro pentru biletele de avion şi cazare, la care se adaugă cheltuiala de la fața locului, în jur de 150-200 de euro.

SFATURI pentru o călătorie cu prețuri accesibile
● urmăriți promoțiile companiilor aeriene
● renunțați la bagajul de cală
● alegeți hostelurile, bed& breakfast-urile sau apartamentele de închiriat
● pentru masă, alegeți meniul zilei
● pentru transportul în oraș, alegeți abonamentele de o săptămână

8 zile în Maroc
Perioada: 28.02- 06.03
Preț: 300 euro
Include: biletele de avion, toate taxele, bagaj de mână, cazare și asistență turistică
Cazare: camere cu 4-14 locuri în locuințe tradiționale marocane
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri