Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela: Un judecător a emis mandat de arestare împotriva candidatului de opoziţie Gonzalez. SUA au confiscat avionul lui Maduro

Venezuela: Un judecător a emis mandat de arestare împotriva candidatului de opoziţie Gonzalez. SUA au confiscat avionul lui Maduro

de Redacția Jurnalul    |   

Un judecător venezuelean a emis luni un mandat de arestare pe numele candidatului prezidenţial de opoziţie Edmundo González, sub acuzaţiile de uzurpare de funcţie publică, incitare la revoltă, complot şi sabotaj, informează dpa.

Mandatul a fost emis de un judecător cu competenţe în cazuri de terorism, în urma unei cereri din partea procurorului Luis Ernesto Duenez în contextul tulburărilor declanşate de alegerile prezidenţiale contestate.

Procurorul general Tarek William Saab anunţase anterior anchete vizându-i pe Gonzales şi pe lidera de opoziţie Maria Corina Machado, sub acuzaţiile de uzurpare de funcţie oficială şi incitare la revoltă.

Autoritatea electorală loială guvernului l-a declarat pe Nicolas Maduro, autoritarul şef al statului aflat la putere din 2013, drept câştigătorul alegerilor prezidenţiale de la 28 iulie. Cu toate acestea, nu a publicat încă rezultatele detaliate.

Opoziţia acuză guvernul de fraudă electorală şi pretinde victoria pentru González.

State precum SUA, Peru, Argentina, Ecuador, Panama, Uruguay şi Costa Rica l-au recunoscut pe González drept adevăratul învingător, acuzând fraude electorale, iar Uniunea Europeană şi Organizaţia Statelor Americane au formulat îndoieli cu privire la rezultatele oficiale ale scrutinului.

Statul a reacţionat dur la demonstraţiile la nivel naţional împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor. Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, cel puţin 1.260 de persoane au fost reţinute şi 23 au murit în Venezuela de la alegeri pe fondul 'represiunii dure din partea statului'.

Luni, Statele Unite au confiscat un avion de lux aparţinând lui Maduro, pentru încălcarea sancţiunilor şi a controlului exporturilor.

Departamentul de Justiţie a anunţat că avionul Dassault Falcon 900EX, deţinut şi operat de Maduro şi anturajul său, a fost confiscat în Republica Dominicană şi transferat în Florida.

Procurorul general american Merrick Garland a explicat, într-un comunicat, că aeronava fusese achiziţionată 'ilegal' pentru 13 milioane de dolari şi scoasă ilegal din SUA 'pentru a fi folosită de Nicolas Maduro şi acoliţii lui'.

Avionul fusese achiziţionat în Florida de o firmă fantomă şi adus în Republica Dominicană în aprilie 2023, şi era folosit pentru zboruri interne şi internaţionale, a menţionat Departamentul de Justiţie.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe de la Caracas a condamnat confiscarea aeronavei de către guvernul american, numind-o 'o acţiune infracţională ce poate fi descrisă doar ca piraterie'.

Guvernul american a impus numeroase sancţiuni care le interzic americanilor să facă afaceri cu membrii guvernului lui Maduro, şi sunt în vigoare de asemenea restricţii la exporturile către Venezuela.

AGERPRES

Subiecte în articol: venezuela maduro arestare candidat opozitie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri