Singurii care pierd sunt copiii și tinerii talentați care mai erau ajutați, la nivel local, prin astfel de evenimente. Dacă totul se va face doar cu bani din sponsorizări, se va promova ce vor dori sponsorii, așa cum se întâmplă în toate domeniile. În plus, banii de la sponsori pot contribui la campaniile electorale, dar nu mai trebuie să fie declarați la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Moș Crăciun nu mai vine, pentru mulți dintre copiii și tinerii care-l așteptau anul acesta. Legea austerității a eliminat și puținele inițiative prin care talentele din mediul rural și din orașele mici mai erau promovate, dar și evenimentele organizate de unele case de cultură din localitățile mici – care erau singurele ocazii de sărbătoare pentru oamenii locului.
Nu toți scriitorii tineri din România pot obține finanțare de la Institutul Cultural Român (ICR) pentru publicarea operelor. Dar existau centre de cultură care făceau acest lucru, în fiecare an, pentru talentele locale. După ce a intrat în vigoare Legea nr. 296/2023, multe dintre aceste inițiative au fost eliminate, doar în defavoarea beneficiarilor.
Renunțăm la „Moștenirea Văcăreștilor”
De exemplu, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a anunțat că nu mai organizează evenimentele programate pentru luna noiembrie, respectiv Concursul Național de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor” și Festivalul-Concurs Național „Ileana Sărăroiu”. Pentru concurenții înscriși la Festivalul-Concurs Național „Ileana Sărăroiu” se returnează taxa de participare prin virament bancar – se precizează într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Centrului au explicat că decizia vine ca urmare a noilor prevederi legislative privind reducerea cheltuielilor bugetare, respectiv OUG Nr. 90 din 27 octombrie 2023, care prevede că, anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței, „instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea”.
Talentele își vor plăti publicarea
Concursul de literatură era unul dintre puținele care îi mai încurajau pe tineri să scrie și să spere că vor putea publica ceva. Evelina Iancul, de exemplu, este câștigătoarea celei mai recente ediții a acestui concurs. Este elevă în clasa a XII-a și a scris mai multe texte, proză scurtă și un roman. Publicarea unuia dintre texte în volumul concursului „Moștenirea Văcăreștilor” i-a dat curaj, după ce a-nțeles că în România trebuie să aibă bani ca să scrie cărți, pentru că nu va câștiga nimic, ci va trebui să plătească pentru publicare. Pentru a-și publica textele, editurile i-au cerut cel puțin 4.000 de lei, pentru un tiraj de 100 de exemplare, iar familia ei nu-și permite să plătească.
Evelina scrie proză polițistă, fiind pasionată de psihologia criminalistică. Criticii care înțeleg și acest domeniu de studiu au spus că proza ei este atât de bună, din punct de vedere al analizei psihologice a personajelor, încât s-ar putea studia și la facultățile de profil. Dar pentru editori e destul de greu de înțeles talentul ei, puțini fiind cunoscători ai acestui domeniu al psihologiei în care tânăra vrea să se specializeze. Ar fi putut avea și anul acesta un text publicat, la fel ca mulți alți tineri din Dâmbovița, dacă nu ar fi fost interzis acest tip de finanțare.
Cele mai afectate sunt, ca întotdeauna, localitățile mici, pentru care ar trebui să existe proiecte dedicate comunităților defavorizate. Prin tăierea fondurilor, exact grupurile cele mai afectate de sărăcie vor fi private de evenimente culturale, mai ales de Crăciun.
Bursele Erasmus sunt salvate de CE
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 nu afectează programele Erasmus+ care sunt reglementate prin Regulamentele Parlamentului European și Consiliului European nr. 817/2021 respectiv 888/2021. Ordonanța prevede că „ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la mai multe articole de cheltuieli bugetare. Acestea sunt cheltuieli proprii de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice.
Din fericire, ordonanța nu se aplică și pentru alte tipuri de proiecte pe care instituțiile le cofinanțează, cum ar fi bursele Erasmus+. În situația în care o instituție sau autoritate publică este beneficiar al unui astfel de proiect, Comisia Europeană stipulează prin contractul de finanțare că instituția/autoritatea primește un grant pentru a implementa proiectul exact așa cum a fost aprobat conform candidaturii.