Această combinație specifică de mesaje este utilă pentru promovarea sănătății la nivelul populației, au constatat cercetătorii într-un studiu realizat în 2021. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool nu duce doar la cancer, ci este asociat cu o serie întreagă de probleme, inclusiv moartea prematură, boli de inimă, probleme digestive și un risc crescut de demență, relatează Science Alert.
„Am constatat că asocierea informațiilor despre alcool și cancer cu o anumită acțiune practică - numărarea paharelor - a dus la reducerea cantității de alcool consumate”, a declarat economistul și psihologul Simone Pettigrew de la The George Institute for Global Health după publicarea rezultatelor.
Pentru studiu, participanții au completat trei chestionare: 7.995 de persoane au completat primul chestionar, 4.588 dintre acestea l-au completat pe al doilea, trei săptămâni mai târziu, iar 2.687 de persoane au completat ultimul chestionar, la trei săptămâni după aceea.
Participanții au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat diferite reclame și mesaje legate de consumul de alcool. O reclamă TV care făcea legătura între băutură și cancer, prezentată împreună cu o sugestie de a ține evidența băuturilor, a fost una dintre cele mai eficiente combinații pentru a determina oamenii să încerce să reducă consumul de alcool.
Aceasta a fost, de asemenea, singura combinație care a determinat oamenii să își reducă semnificativ consumul de alcool pe parcursul celor șase săptămâni.
Alte abordări, cum ar fi încurajarea oamenilor să se hotărască asupra unui număr exact de băuturi și apoi să se țină de el, au determinat doar o parte dintre voluntari să încerce să scadă consumul.
„Mulți oameni nu știu că alcoolul este o substanță cancerigenă”, a declarat Pettigrew. „Este o informație importantă la care băutorii ar trebui să aibă acces. Dar a le spune oamenilor că alcoolul provoacă cancer este doar o parte a soluției - trebuie, de asemenea, să le oferim modalități de a lua măsuri pentru a-și reduce riscul”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de alcool este responsabil pentru 7% din decesele premature la nivel mondial.
(sursa: Mediafax)