Pus la colț în ultimele luni atât de Uniunea Europeană, cât și de forțele liberale occidentale finanțate din Statele Unite, din cauza măsurilor pe care le-a adoptat contra imigrației în Ungaria, împotriva multiculturalismului, precum și a politicii sale de promovare a familiei tradiționale, premierul Viktor Orban dă acum de înțeles că ar putea bloca adoptarea unei decizii a UE privind bugetul multianual şi fondul de redresare post-pandemie, dacă sunt impuse condiţii referitoare la situaţia statului de drept şi la modul de utilizare a fondurilor.
Șeful executivului de la Budapesta se opune cu vehemență condiţionării alocării fondurilor Uniunii Europene de respectarea principiilor statului de drept, concept promovat insistent de Germania, în contextul începerii mandatului Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene. „Fondurile trebuie alocate în mod corect şi flexibil. Trebuie evitat cu atenţie un lucru: amestecarea acestei situaţii cu politica. Aceasta este cea mai importantă condiţie a Ungariei”, a avertizat Orban, într-un interviu acordat postului public de radio din Ungaria, potrivit site-ul Napi.hu şi publicaţiei „Der Spiegel”.
„Dacă ne îndatorăm, atunci nu ar trebui să apară condiţionalităţi privind cheltuirea fondurilor”, a adăugat premierul ungar. Liderul de la Budapesta a dat apoi de înțeles că țara sa ar putea bloca adoptarea Fondului de redresare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro. „Am putea bloca prin veto acordul final, întrucât este necesară o decizie în unanimitate, dar ne-am plasa în opoziţie cu celelalte 26 de ţări. Acest lucru trebuie făcut doar în ultimă instanţă!”, a avertizat Orban, citat de Reuters. Cancelarul Angela Merkel inaugurase mandatul Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, atenționându-l pe premierul ungar asupra respectării normelor statului de drept. „Protejarea statului de drept este importantă. Intenţionăm să spunem lucrurilor pe nume extrem de clar, atunci când vine vorba despre Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a avertizat Merkel. Orban i-a răspuns imediat cancelarului german: „Liberalii se plâng mereu și încearcă de fiecare dată să ataşeze ideologiile lor la problemele economice din UE. Acest drum nu duce nicăieri!”.
Disensiuni europene
Liderii statelor UE negociază cu mare dificultate aprobarea noului buget comunitar pentru perioada 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie. Fondurile se apropie de 2.000 de miliarde de euro. Principalele motive de controversă în tratativele din cadrul blocului comunitar au rămas condițiile de acordare a acestor fonduri, referitoare atât la reformele economice, cât și la respectarea standardelor democratice. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat deja trasarea unui plan de condiţionare a alocării fondurilor pentru relansare, de respectarea normelor statului de drept. Propunerea nu este considerată însă suficientă de către ţările care vor un sistem dur de sancţionare a statelor ce nu respectă independenţa justiţiei. În cadrul sistemului, orice încălcare a normelor statului de drept şi de sancţionare trebuie aprobate prin majoritatea calificată a statelor membre UE, astfel încât există posibilitatea ca deciziile să poată fi blocate de Ungaria, Polonia şi aliaţii acestora, remarcă cotidianul „Financial Times”. Cu câteva zile în urmă, Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a precizat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare. Printre condiţii, oficialul UE a menţionat explicit exigenţe precum un „sistem judiciar funcţional” şi „mecanisme puternice de combatere a corupţiei”. Potrivit Reuters, declaraţia este un avertisment pentru ţări precum Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria. „E un avertisment adresat Poloniei şi Ungariei, care au avut dispute cu UE privind gradul de control guvernamental asupra instanţelor judiciare şi judecătorilor, dar şi României şi Bulgariei, care rămân afectate de corupţie”, susține Reuters.
„Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE.”
Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene