Rezultatele au arătat diferențe semnificative între omnivori, vegetarieni și vegani, în funcție de obiceiurile alimentare. Deși veganii și vegetarienii aveau diete mai sănătoase, omnivorii aveau o diversitate mai mare a microbiomului intestinal.
Totuși, diversitatea nu este întotdeauna un indicator al unui microbiom sănătos, având în vedere că anumite bacterii asociate cu digestia cărnii pot contribui la creșterea riscului de boli.
Pe de altă parte, veganii aveau un microbiom bogat în bacterii care ajută la fermentarea fibrelor și care contribuie la formarea acizilor grași cu lanț scurt, precum butiratul, benefici pentru reducerea inflamației și pentru susținerea unui metabolism sănătos.
Vegetarianii prezentau o semnătură bacteriană specifică, cu niveluri mai ridicate de Streptococcus thermophilus, bacterie folosită în producția de iaurt și care poate influența toxinele din intestin.
Principalul mesaj al studiului se referă la faptul că, indiferent de dieta aleasă, calitatea alimentației este esențială. Cantitatea și diversitatea alimentelor pe bază de plante au un impact semnificativ asupra sănătății microbiomului intestinal.
(sursa: Mediafax)