Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt Petersburg: Sancțiunile occidentale sunt o sabie cu două tăișuri

Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt Petersburg: Sancțiunile occidentale sunt o sabie cu două tăișuri

Președintele Vladimir Putin a ținut un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care participă peste 40 de țări.

Reuniunea este considerată foarte importantă, în contextul sancțiunilor economice impuse Rusiei de țările occidentale după invazia în Ucraina și a crizei mondiale. 

Liderul de la Kremlin a acuzat UE că nu mai are voință politică proprie, subordonându-se Statelor Unite. 

Totodată, el susține că "operațiunea specială" în Ucraina este rezultatul acțiunilor statelor vestice, în special SUA, care au ajuns "să se considere dumnezei pe pământ, fără nicio datorie".

El a remarcat faptul că sancțiunile impuse de statele occidentale sunt „nebune și fără rost”. „Bitzkrieg-ul economic împotriva Rusiei nu a avut nicio șansă de a reuși de la bun început”.

De asemenea, acesta remarcă faptul că sancțiunile impuse Rusiei afectează și țările care le-au impus.

„Sancțiunile sunt o sabie cu două tăișuri, iar ideologii care le lansează sunt și ei victime. Pierderile globale cauzate de aceste sancțiuni ar putea depăși 400 de miliarde de dolari în acest an. Inflația a depășit 20% în unele regiuni.

Ar fi o greșeală să crezi că în timpul acestor schimbări tumultoase, poți pur și simplu să stai deoparte. Se pare că elitele conducătoare din anumite țări occidentale se bazează tocmai pe aceste iluzii, alegând să ignore ceea ce este evident, jucând în mod constant cu fantomele trecutului. Ele cred că dominația Occidentului și a politicii și economiei globale este o constantă, dar nimic nu este etern”, a explicat Vladimir Putin.

Criza alimentară

Totodată, el respinge acuzațiile țărilor vestice care spun că Rusia provoacă o criză alimentară gravă , mai ales în Africa și Orientul Mijlociu, prin blocarea porturilor ucrainene la Marea Neagră, care împiedică exporturile de cereale. Șeful statului rus dă vina pe SUA că a emis cantități mari de monede fără acoperire, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și inflație. 

Însă Vladimir Putin anunță că Rusia își poate crește livrările de cereale și îngrășăminte și va trimite alimente în Africa și Orientul Mijlociu.

Amenințări nucleare

Liderul rus a dat asigurări că țara sa va folosi armele nucleare doar ''dacă va fi necesar'' pentru a-şi apăra suveranitatea.
''Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre''.

El consideră ''iresponsabile'' declaraţiile unor oficiali occidentali care au spus că Federația Rusă amenință omenirea cu armele nucleare.

''Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuţi? Răspundem aşa cum trebuie. Dar imediat ce răspundem, ei se prevalează de asta şi spun: Rusia este o ameninţare''.

Despre o eventuală confruntare militară directă Rusia-Occident, Vladimir Putin a acuzat că statele vestice au declarat în trecut ''război pe scară extinsă'' unor ţări precum Irak, Libia, Afganistan, Iugoslavia.

 

Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) se desfășoară de 25 de ani și este considerat "Davosul rusesc". A fost înființat în 1997 pentru atragerea investițiilor străine, discuții despre politici economice, etc.

De la reuniunea din acest an lipsesc reprezentanții statelor vestice, din cauza războiului din Ucraina. Fac excepție șeful Camerei de Comerț a SUA în Rusia și omologii săi din Franța și Italia. Participă oficiali din China, Belarus, Republica Centrafricană, India, Iran, Nicaragua, Serbia și Emiratele Arabe Unite, Cuba, Venezuela, Turcia, Egipt. Și-au confirmat prezența 1.244 de companii rusești și 265 de companii străine.Unii participanți au solicitat ca numele companiilor pentru care lucrează să nu apară pe ecusoanele pe care le vor purta la evenimentul de la Sankt Petersburg.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri