Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, a fost forţată să îşi reducă producţia şi exporturile de gaze naturale în luna ianuarie ca urmare a temperaturilor neobişnuit de ridicate de la începutul anului, informează Interfax.
În luna ianuarie 2020, producţia de gaze naturale a Gazprom a scăzut cu 6% în ritm anual, până la 44,3 miliarde de metri cubi, o cantitate semnificativ mai mică decât cea înregistrată în luna ianuarie din 2019, 2018 şi 2017. De asemenea, exporturile Gazprom au scăzut cu aproape 25% în luna ianuarie 2020, până la 13,3 miliarde de metri cubi, comparativ cu 17,55 miliarde de metri cubi în prima lună a anului trecut.
Principalul motiv pentru această dinamică este vremea neobişnuit de caldă. În luna ianuarie 2020, media temperaturilor din Rusia a fost cu aproape cinci grade peste media din ultimii trei ani. De asemenea, capitala Moscova a înregistrat cea mai călduroasă lună ianuarie din istorie, media temperaturilor fiind pentru prima dată în teritoriul pozitiv (plus 0,1 grade Celsius).
"Vremea caldă din emisfera nordică în luna ianuarie şi nivelul ridicat al stocurilor de gaze au dus la o scădere a producţiei", a declarat Karpov Konstantin, analist la BCS Premier.
La finele anului trecut, pe măsură ce Rusia şi Ucraina erau în negocieri intense pentru un nou acord referitor la tranzitul gazelor naturale, clienţii europeni şi-au majorat achiziţiile de gaze pentru a-şi consolida rezervele. În prezent Europa utilizează gazele stocate în depozitele subterane. În plus, excesul de gaze naturale pune presiuni asupra preţurilor de pe piaţă, care au coborât la nivelul din timpul verii. Pe principala piaţă spot din Europa, cea din Olanda, preţul gazelor naturale a coborât săptămâna trecută la 110 dolari pentru o mie de metri cubi. La acest nivel, livrările la export sunt mai puţin profitabile decât vânzarea de gaze naturale pe piaţa rusească. AGERPRES