Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski, nemulțumit că unii lideri mondiali nu sprijină încă Ucraina

Zelenski, nemulțumit că unii lideri mondiali nu sprijină încă Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit la Singapore cu mai mulți lideri încercând să obțină sprijin pentru summitul de securitate din Elveția.

Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat duminică, în cadrul Dialogului Shangri-La, că diplomația, sub forma unui summit de pace la sfârșitul acestei luni, este cea mai bună modalitate de a pune capăt unui „război crud” care a ucis mii de oameni în țara sa din 2022, potrivit Reuters.

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la conferința de securitate din Singapore, Zelenski a spus că 106 țări și organizații au semnat pentru summitul pentru pace din Elveția. El s-a declarat dezamăgit de faptul că unii lideri mondiali nu și-au oferit încă sprijinul și că Rusia încearcă să perturbe eforturile de pace.

El a mulțumit unor țări, inclusiv SUA, Germania și Țările de Jos, pentru asistența militară acordată, în special pentru sistemele de apărare aeriană. Zelenski a vorbit despre un atac rusesc de duminică în care au fost folosite aproape 100 de rachete. Asta s-a tot întâmplat de multe ori și „nicio țară nu ar putea face față singură”, a aăugat Zelenski.

Tot duminică Volodimir Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, au purtat discuții cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, timp de mai bine de o oră. Pe platforma X, Zelenski a anunțat că s-a mai întâlnit cu președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, cu o delegație a Congresului SUA și cu președintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta.

Un discurs a ținut și ministrul chinez al Apărării, Dong Jun. El a spus că țara sa nu sprijină Rusia sau Ucraina în cadrul războiului. Totuși, Beijingul a decis să nu participe la summitul din Elveția.

Dialogul Shangri-La, organizat de Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, se încheie duminică. Rusia nu a participat la summitul de securitate de la Singapore de când a invadat Ucraina în 2022.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri