Concertul a fost susținut de compozitoarea și interpreta de jazz Elena Mîndru alături de un cvartet polonez format din violonistul Mateusz Smoczyński, pianistul Marcin Wasilewski, contrabasistul Kuba Dworak și percuționistul Michał Miśkiewicz. Această primă colaborare dintre muzicienii din cele două țări ilustrează perfect spiritul în care a fost gândit Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025. Repertoriul a inclus, în mare parte, compoziții semnate de Elena Mîndru, dar și aranjamanete ale unor teme românești. Solourile fiecărui muzician au fost deosebit de apreciate de invitații din mediul diplomatic, cultural, universitar, precum și din comunitatea românească.
În deschiderea evenimentului, au susținut alocuțiuni ES Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă, și Andrzej Szejna, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.
Concertul a fost urmat de o recepție oferită de ES Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă.
Originară din România și trăind în Finlanda, Elena Mîndru a însuflețit scena muzicii jazz cu interpretarea ei carismatică. Măiestria sa a fost recunoscută la Montreux Jazz Voice Competition în 2012 atât de juriul condus de legendarul producător Quincy Jones (Premiul II), cât și de public (Premiul Publicului). Elena Mîndru impresionează printr-o bogată carieră internațională în ultimele două decenii. A susținut peste 500 de concerte ca solistă cu orchestre simfonice și big bands, precum și cu propriul combo, în Statele Unite, Franța, Olanda, Danemarca, Suedia, Estonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Elveția, Lituania, Republica Moldova, România și nu numai. Elena Mîndru este doctorandă la Departamentul de Jazz al Academiei Sibelius și director executiv al Festivalului de Muzică Oulu din Finlanda.
Mateusz Smoczyński este un violinist și compozitor renumit pentru versatilitatea sa în toate genurile muzicale. Este co-fondator al Atom String Quartet și New Trio, conduce un cvintet și cântă în duo cu violoncelistul Stephan Braun. Smoczyński a cântat pe scene importante atât ca solist, cât și cu diverse ansambluri, colaborând cu artiști consacrați precum Branford Marsalis, Rabih Abou-Khalil, Markus Stockhausen, Paquito D'Rivera, Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Bobby McFerrin, Anna Maria Jopek, Leszek Możdżer și NDR Big Band. Din 2012 până în 2016, Smoczyński a fost membru al Turtle Island Quartet, câștigător al premiului Grammy. Smoczyński deține Marele Premiu al celui de-al doilea concurs internațional de vioară Zbigniew Seifert Jazz și a fost numit în mod repetat violonistul de jazz al anului de către revista Jazz Forum. Absolvent al Universității de Muzică Fryderyk Chopin din Varșovia, în prezent predă la aceeași instituție jazz și world music.
Marcin Wasilewski este pianist de jazz și compozitor. Și-a început cariera profesională ca jazzman în adolescență, în cvartetul mentorului său, trompetistul Tomasz Stańko. Wasilewski este liderul unui trio care-i poartă numele, susține turnee internaționale și a lansat mai multe albume. Wasilewski a început să cânte la pian la vârsta de șapte ani și a studiat muzica clasică în liceu. Cursul carierei sale a fost schimbat la vârsta de 13 ani, când s-a întâlnit cu jazzul și a format Simple Acoustic Trio cu prietenii Sławomir Kurkiewicz (bas) și Michał Miśkiewicz (tobe), împreună cu care concertează de peste treizeci de ani.
Contrabasistul Kuba Dworak a cântat pe o serie de scene importante ca Blue Note New York, Festivalul de Jazz de la Copenhaga și Festivalul Internațional de Jazz Nine Gates. A început să cânte la pian la vârsta de șase ani, apoi și-a descoperit dragostea pentru contrabas la 13 ani, concentrându-se pe muzica clasică înainte de a trece la jazz. Ca student, a colaborat cu muzicieni de renume precum Urszula Dudziak, Janusz Muniak, Ernie Watts, Larry Grenadier, Jeff Ballard, David Binney și Mark Turner. Colaborările sale artistice și teatrale includ o comandă Art Basel pentru celebrul artist sud-african William Kentridge.
Michał Miśkiewicz este toboșar de jazz cu un stil deosebit, recognoscibil, unul dintre cei mai importanți toboșari polonezi de jazz. Timp de aproape 30 de ani de carieră muzicală, Miśkiewicz a cântat pe scene importante și la cele mai importante festivaluri din întreaga lume. Miśkiewicz și-a făcut debutul pe scena de jazz la vârsta de șaisprezece ani în formația lui Jan Ptaszyn Wróblewski, pionier al jazzului polonez. Cântă de peste 20 de ani în cvartetul trompetistului Tomasz Stańko. Ca membru al Marcin Wasilewski Trio a colaborat la șapte înregistrări ale grupului din 2005 până în prezent, câștigând numeroase premii în Polonia și în străinătate, apreciate de public și de critică.
Eveniment organizat în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.
Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutul Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din București, pentru partea poloneză.