În doar un an de la înfiinţare, Ministerul Afacerilor Europene a reuşit să atragă mai multe fonduri structurale şi de coeziune decât reuşiseră autorităţile să atragă în cei patru ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. “Profit de ocazie să subliniez că CE rămâne foarte îngrijorată cu privire la rata foarte scăzută a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune în România, care a atins doar 3%, o îmbunătăţire firavă faţă de cei 2% indicaţi în precedenta mea scrisoare”, îi scria în iunie 2011 preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului român de la acea vreme Emil Boc.
Lucrurile s-au mai îmbunătăţit în ultimul an. Astfel, în perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% în termeni de plăţi intermediare de la Comisia Europeană. Creşterea ratei de absorbţie a fost înregistrată în ciuda problemelor întâmpinate de autorităţile române, respectiv întreruperea şi suspendarea temporară a rambursărilor, precum şi de aplicarea unor corecţii financiare.
Cu toate acestea, rezultatele obţinute sunt însă departe de ţinta stabilită de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la preluarea mandatului.
Oficialul îşi fixase ca obiectiv creşterea ratei reale de absorbţie a fondurilor de coeziune de la 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în septembrie 2011, la 20%, adică un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului 2012. În prezent, rambursările de bani europeni au ajuns la 9,7%, adică 1,9 miliarde de euro, conform celei mai recente centralizări a MAEur. Declaraţiile de cheltuieli se ridică la valoarea de peste 2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10,69% din cele 20 de miliarde de euro, cât reprezintă fondurile structurale şi de coeziune alocate României pentru perioada 2007-2013.
Probleme la achiziţii
În iunie 2011, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional (POR), ca urmare a unor nereguli la achiziţiile publice efectuate de autorităţile contractante (în special autorităţi locale). În iulie 2011, Guvernul a decis să îşi suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale pe fonduri structurale, până la clarificarea suspiciunilor de nereguli în domeniul achiziţiilor publice. În octombrie 2011, MAEur a transmis la CE informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la CE pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale. Datele susţineau remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, precum şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate. Pe 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a reluat rambursările de fonduri pentru POR, axa prioritară 2, “Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”. Pe 22 decembrie 2011 a fost reluat procesul de transmitere la CE pentru rambursare a declaraţiilor de cheltuieli pentru toate programele finanţate din fonduri structurale şi de coeziune. Reluarea s-a făcut cu condiţia aplicării unor corecţii financiare preventive, precum şi a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătăţire a sistemului de gestionare a fondurilor.
În luna februarie 2012, CE a decis întreruperea rambursărilor europene în cadrul POSDRU pentru România, însă acestea au fost reluate în luna aprilie, dar cu aplicarea unor corecţii financiare preventive de 10%. La sfârşitul lunii mai 2012 însă, CE a declanşat procedura de presuspendare a POSDRU, ca urmare a neregulilor majore constatate pentru proiectele derulate în perioada 2007 – octombrie 2011. De la 1 iulie 2012, ca urmare a unor nereguli în sistem, România a fost nevoită să îşi sisteze transmiterea de cereri de rambursare de bani comunitari de la Comisia Europeană în patru programe operaţionale: Programul Operaţional Regional de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Programul Operaţional Sectorial de Mediu de la Ministerul Mediului, POS Transport de la Ministerul Transporturilor şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).
Se reiau plăţile
Încet, încet, lucrurile au început să intre pe un făgaş normal din luna noiembrie, când CE a anunţat deblocarea rambursărilor UE pentru POS Mediu, cu o corecţie financiară de 10%. La luna decembrie, premierul Victor Ponta a anunţat şi deblocarea rambursărilor europene pentru POSDRU, decisă de Comisia Europeană. În cursul lunii decembrie, autorităţile române aşteaptă reluarea rambursărilor şi în cadrul POR. După reluarea rambursărilor europene în POS Mediu, România a transmis la CE noi cereri de rambursare de 130 de milioane de euro în acest program. De asemenea, cereri de rambursare de alte “câteva sute de milioane de euro” urmează să fie transmise la Bruxelles pe final de an, în POSDRU şi POR, program aşteptat să se deblocheze în decembrie, potrivit unor surse oficiale. Dacă Bruxellesul ar face plăţile anul acesta, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, în termeni de rambursări, ar ajunge la 15%-16%, conform surselor menţionate. Cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune au fost atrase de Ministerul Dezvoltării, urmând Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar pe locul trei se regăseşte singura autoritate de management aflată în directa subordine a MAEur, AM POS Asistenţă Tehnică.
Citește pe Antena3.ro