x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile de pensii vor duce mai mulţi bani în economie

Fondurile de pensii vor duce mai mulţi bani în economie

de Daniela Ivan    |    22 Iul 2014   •   19:37
Fondurile de pensii vor duce mai mulţi bani în economie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

ASF vrea să revizuiască politica de investiţii şi o parte din fondurile strânse din pensiile private să fie investiţi la bursă
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să se investească mai mult din banii strânşi în fondurile de pensii în acţiuni listate şi obligaţiuni corporative, pentru a direcţiona procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, precizează un comunicat al ASF. Fondurile de pensii private au investiţii de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv companii financiar bancare.

675 milioane de lei, investiţi în companii
Investiţiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depăşesc valoarea de 675 milioane de lei şi au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare. Fondurile de pensii private au participaţii la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de statul român – Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica au intrat în topul acţionarilor acestora. Achiziţiile fondurilor de pensii includ participaţii de 20,59% din acţiunile oferite de Nuclearelectrica, în valoare de 58,5 milioane lei, participaţii de 22,8% din numărul acţiunilor Romgaz listate la BVB, în valoare de 252,7 milioane lei, participaţii de 18,64% din numărul acţiunilor Electrica listate la BVB, în valoare de 291 milioane lei, participaţii reprezentând 8,24% din totalul acţiunilor care au făcut obiectul ofertei publice secundare a Transgaz, în valoare de 26 milioane lei, participaţii reprezentând 23,7% din numărul de obligaţiuni emise de Transelectrica, în valoare de 47 milioane lei.

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% în acţionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice şi deţineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucureşti (12,02%), Ropharma (13,56%) şi Vrancart (15,32%).

La data de 30 iunie 2014, fondurile de pensii private deţineau investiţii de 957 milioane lei în companii de importanţă naţională – Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal, iar participaţiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei, excluzând companiile financiar-bancare.

La data de 31 martie 2014, fondurile private de pensii administrau active de 15,7 miliarde de lei (2,36% din PIB). Fondurile de pensii din Pilonul II administrau active de 14,84 miliarde lei. Structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare cuprinde titluri de stat – 67,51%, acţiuni – 15,65%, depozite bancare – 7,07%, obligaţiuni corporative – 4,33%, titluri de participare în fonduri mutuale – 3,08%. Fondurile de pensii din Pilonul III administrau active de 845,2 milioane lei, la data de 31 martie 2014, iar structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare cuprinde titluri de stat – 65,6%, acţiuni – 18,4%, depozite bancare – 7,73%, obligaţiuni corporative – 5,1%.

Marian Sârbu a demisionat
Marian Sârbu a demisionat, începând cu data de 18 iulie, din funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF şi membru executiv al Consiliului ASF. Demisia lui Marian Sârbu are în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 389 din 2 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreşedintelui ASF. Experienţa profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu are relevanţă pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul ASF. Curtea a precizat că aceste dispoziţii legale impun, însă, o condiţie cu caracter obiectiv, obligatoriu să fie îndeplinită, anume o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.

×