x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri RCS-RDS, băieţii deştepţi din telecomunicaţii

RCS-RDS, băieţii deştepţi din telecomunicaţii

27 Apr 2012   •   14:31

RCS-RDS SA nu este doar un distribuitor de televiziune prin cablu care, din cand in cand, se mai cearta cu familia Voiculescu pe marginea difuzarii televiziunilor acesteia prin retelele sale terestre sau prin satelit. RDS are faima unuia dintre cei mai prosti furnizori de Internet care profita de pozitia sa monopolista in anumite zone, iar RDS este difuzorul de televiziune care are cele mai multe plangeri la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Asta nu-i impiedica sa fie reteaua de cablu/date cu cea mai mare pondere pe piata romaneasca si cea cu datorii care transcend posibilitatile financiare ale patronului Zoltan Teszari. Totusi, RCS-RDS isi permite sa plateasca sume fabuloase pentru transmisia campionatului romanesc de fotbal si sa infiinteze televiziuni care, trambitate ca beneficiind de investitii nemaivazute, au o mare calitate: investitiile sunt, cu adevarat, nevazute.

Din cand in cand, RCS-RDS are nevoie de un ban sigur, venit gramada pentru efort minim. Cum a fost, anul trecut, contractul pentru 'Servicii Telverde“, castigat de catre firma lui Teszari de la ENEL Distributie Muntenia SA. Criteriul de atribuire era 'pretul cel mai scazut“, dar, desi au fost doi participanti la licitatie, contractul a fost adjudecat cu exact suma estimata initial: 15.685.578 de lei. Nici nu mai conteaza ca Romtelecom era singura companie de telefonie capabila sa ofere in reteaua proprie acoperirea ceruta de catre caietul de sarcini. Nici nu mai conteaza ca licitatia a fost una manarita astfel incat contraofertantul sa ofere mult mai mult decat se astepta autoritatea contractanta. Conteaza doar ca Zoltan Te­szari a primit un balon de aer de 3.630.920 de euro taman in momentul in care se pregatea sa puna pe picioare al doilea proiect al unei televiziuni de stiri, Digi 24 pe numele sau. Daca ar fi reusit proiectul, ar mai fi curs contracte de acelasi tip cu statul. Asa, insa, la audienta 0, Teszari trebuie sa multumeasca in­tr-un fel Puterea, macar eliminand Opozitia de pe satelit.
Patrick André de Hillerin - catavencii.ro

×