x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce-i verde va fi roșu, dar situația e albastră!

Ce-i verde va fi roșu, dar situația e albastră!

de Dan Constantin    |    15 Dec 2021   •   07:00
Ce-i verde va fi roșu, dar situația e albastră!

România este acum o insulă verde în Europa vopsită de pandemie în galben și roșu. Culoarea eco ne este acordată după cifrele raportate de răspândire a infecției cu COVID-19. Oaza de verdeață înseamnă că am devenit un teritoriu al sănătății și siguranței.

Scăderea numărului de cazuri în România ridică semne de întrebare la nivelul UE, dar mai ales în țările care au putut să asigure campanii masive de vaccinare. Activiștii antivax jubilează, pentru că pot demola regula protecției prin vaccinarea în masă, care iată, nu se aplică și în cazul românilor imunizați cu slană, țuică și mișcare. Pentru că suntem  o țară „verde”, fiii risipitori se întorc acasă, unde nu mai sunt urmăriți nici de COVID, nici de omicroni, care bat în retragere prin slujbe și ignorare. Suntem iar în paza Domnului, care ne ferește de rele fără chiar ca noi să ne păzim! Să vedem cât timp va trece până când va „rugini frunza din vii”, ca în romanța neintrată în repertoriul mai tinerei generații.

În veselia generală alimentată de clorofilă falsificată, se fac mari planuri de petreceri, se deschide apetitul de călătorii exotice. Sunt de „bonton” recomandările pentru vacanțe în Africa, parcurile naturale cu safari fiind automat prezentate ca zone înfrățite cu România. Cei dornici de aventură, care au ca bonus în ofertă ruleta rusească a contactului cu Omicron, știu că pot apela în caz de blocare a transportului internațional la serviciile gratuite ale statului mereu este gata să-i aducă acasă la primul apel. Țara verde stă cu finanțele pe roșu, dar se arată mărinimoasă, oferind la tot cartierul compensări, ajutoare, teste și vaccinuri.

Pot fi acuzați politicienii că nu au avut o strategie „beton”? Au dat liber la buluceli, nu impun diferențe între vaccinați și nevaccinați, amână certificatul verde, ajuns prin jumulire în Parlament o foaie fără obiect în singura țară verde a Europei. În fine, suntem unici! După ce am inventat  „vaccinarea la chiuvetă” și falsificarea testelor, nu e de mirare că a apărut și o piață on line a testelor distribuite gratuit în școli. Cine spune că elevii nu au spirit antreprenorial sunt într-o mare eroare! Poveștile din Țara lui Papură-Vodă, devenită Țara lui Verde Împărat sunt în curs de scriere!

×