x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fundaţiile care te scot din fundătură

Fundaţiile care te scot din fundătură

de Dan Constantin    |    13 Ian 2016   •   07:32
Fundaţiile care te scot din fundătură

Zarvă mare în fost-prezent-vii-torul partid de guvernământ. Victor Ponta a lansat o fundaţie care în mintea unor pesediști ar fi un sâmbure de partid nou. Deja ideea de fundaţie pare să introducă un element subver-siv, de săpare din interior a unui partid a cărui unitate de mono-lit s-a manifestat în mod carica-tural la alegerea președintelui fară contracandidat.

În pregătirea acelui moment unificator, mai era doar un pas până să-i declare pe Daniel Sava și pe Șerban Nicolae în afara rândurilor partidului pentru că își doreau și ei funcţia la care Liviu Dragnea avea toate șansele să fie ales. Funda-ţia lui Ponta poate să fie pericu-loasă pentru PSD? Dacă unii din anturajul noii conduceri se sperie de un club de dezbateri și de întruniri care să pledeze pentru rolul crescut al Români-ei la Marea Neagră, ne aflăm în faţa unor minţi înguste, care nu pot ieși din șabloanele de tip talibanic.

PSD a suferit nu din lipsă de voturi, pe care a reușit să le adune substanţial, ci din pierde-rea unor persoane cu viziune, legate prin studii și consecvenţă a gândirii de o ideologie aflată și ea sub presiunea schimbărilor. Ion Iliescu reproșa partidului ruperea de intelectuali, ceea ce le-a creat frisoane unor lideri din galeria social-democraţilor de caviar. Plecarea lui Adrian Năstase din partid le-a adus multora o mare ușurare, simila-ră elevului care avea greutăţi la tabla înmulţirii până dincolo de clasa a șaptea, scăpat încă o zi neascultat de profesor.

Năstase este un lider cu statură intelectuală înaltă și de la conducerea Fundaţiei Titulescu. Ponta a fost numit la debutul lui în politică Micul Titu-lescu. Încercarea lui de a ieși din fundătura pregătită de alţii poate să repete modelul Năstase. Trupa de foști miniștri de succes care vor să se afilieze noii fundaţii ar trebui privită de Liviu Dragnea ca un suport pentru partid, nu o disidenţă supusă excomunicării. În plus, de la fundaţie ieși întotdeauna mai deștept, ceea ce nu-i valabil la partid.

 

×