Elefantordenen (în daneză) este şi astăzi cea mai prestigioasă decoraţie daneză. Începuturile ei datează din Evul Mediu, când Regele Christian I înfiinţase o confrerie religioasă de 50 de nobili. În actuala formă, distincţia s-a păstrat din vremea altui Christian (al V-lea, în 1693). Abia în secolul al XX-lea s-a instituit un statut al ordinului, prin care şi bărbaţii, şi femeile erau primiţi printre cavaleri. Conform actelor votate în 1958, în fruntea ierarhiei ordinului se află monarhul danez. Medalia este acordată membrilor familiei daneze şi şefilor de state străine, pentru merite excepţionale. Foarte rar poate primi distincţia un om din afara capetelor încoronate sau a celor cu funcţii politice. Singurul asemenea caz a fost al industriaşului filantrop Mærsk Mc-Kinney Møller.
Ordinul elefantului are o singură clasă, a Cavalerilor, care primeau dreptul de a folosi formula de adresare Excelenţa Sa. Colierul, realizat din aur, se formează dintr-o suită elefanţi şi turnuri. Fiecare animal este gravat cu litera D, prescurtare a cuvântului Dania, cum era numită Danemarca în Evul Mediu. Putea fi purtat la două ocazii speciale - de Anul Nou şi de ziua de naştere a monarhului danez.
Insigna este realizată sub forma unui elefant din smalţ aurit, înalt de cinci centimetri. În partea superioară este inscripţionat un turn de veghe din smalţ roz. Pe spinarea pachidermului este reprezentat un maur cu turban, cu o nuia aurie. Ochii elefantului şi un cerc care înconjoară turnul roz sunt realizaţi din diamante. În dreapta elefantului, piesa centrală a insignei, se mai află o cruce cu cinci diamante mari, iar la stânga, monograma regelui danez care a oferit distincţia.
În zilele noastre se spune că prin lume mai "circulă" 72 de elefanţi, acordaţi diferitelor personalităţi ale lumii. Ceilalţi s-au întors la cancelaria ordinului, căci este obligatoriu ca, la moartea cavalerului, insigna să fie restituită Danemarcei. Numai elefantul lui Ceauşescu s-a întors mai devreme. Cu două zile înainte de procesul şi execuţia preşedintelui român, regina daneză a revocat ordinul din 1980. Tot atunci numele cavalerului din Scorniceşti a fost şters din registre. S-a întâmplat pentru prima oară în istoria Ordinului.
Citește pe Antena3.ro