x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete În Gala Bute, DNA a pierdut-o pe Udrea. Dosarul “Campion pentru România” are toate datele unei acţiuni “bani pentru partid”

În Gala Bute, DNA a pierdut-o pe Udrea. Dosarul “Campion pentru România” are toate datele unei acţiuni “bani pentru partid”

de Elena Stan    |    14 Oct 2013   •   20:48
În Gala Bute, DNA a pierdut-o pe Udrea. Dosarul “Campion pentru România” are toate datele unei acţiuni “bani pentru partid”
Sursa foto: Bogdan Iordache/Mediafax

Dosarul “Gala Bute” se apropie de final şi va avea un singur vinovat: Rudel Obreja. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Obreja, care este acuzat de deturnare de fonduri europene în urma unei sesizări făcută de Comisia Europeană prin OLAF. Elena Udrea nu a fost nici măcar citată în acest dosar deşi meciul nu ar fi putut avea loc fără sponsorizarea de aproape două milioane de euro oferită cu generozitate de ministerul pe care l-a condus.

“Încearcă să găsească ceva. Sunt singurul vinovat din dosarul «Gala Bute». Eu am manipulat pe toată lumea, eu am făcut ca lucrurile să iasă prost în opinia lor. Din câte intuiesc, cred că dosarul va fi trimis în instanţă. Vom avea nişte acţiuni la forurile de specialitate împotriva celor care au dat acele acte presei”, a spus Obreja la Sport Total FM.

Ariton, audiat din nou
Gala de box profesionist “Campion pentru România” a fost organizată de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi a avut ca atracţie principală meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo. Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără banii publici obţinuţi de Obreja din contractul de aproape două milioane de euro încheiat de MDRT şi sponsorizările atrase de la companiile energetice de stat din subordinea Ministerului Economiei. Ion Ariton, fost ministru al Economiei în Cabinetul Boc, a fost chemat ca martor, ieri, pentru a doua oară, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul “Gala Bute”. Ion Ariton nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA.

Bani pentru partid?
După doi ani de la raportul Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), ancheta “Galei Bute” pare a bate pasul pe loc deşi a fost trimisă către Direcţia Naţională Anticorupţie. Raportul DLAF a fost realizat pe vremea când instituţia era condusă de Claudiu Dumitrescu.

În 2011, Oficiul Eropean de Luptă Antifraudă ¬ OLAF a avertizat România că anumite instituţii ale sale, printre care şi DNA, “par să lucreze într-o manieră coordonată pentru a contracara investigaţiile OLAF”, potrivit unei scrisori oficiale trimisă României de către OLAF, citată de Gazeta Sporturilor. OLAF este insituţia europeană care coordonează activitatea DLAF din România.
Din această vară, Claudiu Dumitrescu, care cunoaşte bine acest caz, a ajuns procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA. Numirea lui Dumitrescu a coincis cu retrezirea dosarului “Gala Bute” şi audierea ministrului Ariton.

Sursele citate de Gazeta Sporturilor susţin că “ancheta DNA a stagnat multă vreme” deoarece are toate datele unei serii de operaţiuni din sport prin care au fost atraşi “bani pentru partid”. “Bani de partid înseamnă operaţiunile prin care sunt finanţate la negru partidele şi unde justiţia nu intră pentru că are undă roşie. Aşa se explică tergiversarea dosarului vreme de doi ani chiar şi cu marele risc al reproşurilor OLAF! Aşa se explică expedierea dosarului, doar cu Obreja urmărit penal, în acest moment de o tensiune extremă nu doar pentru instituţia DNA, ci şi pentru profesia de magistrat”, potrivit gsp.ro.

Udrea, sponsorul principal al Galei Bute
În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect “Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp ¬ Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT “şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional.

Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro. Pe final de mandat, Udrea a plătit peste 1,5 milioane de euro din bugetul ministerului urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională. Raportul DLAF a oprit însă rambursările şi s-a transformat într-o anchetă a DNA în care Rudel Obreja este acuzat de corupţie.

Bani publici pentru Gala Bute

Ministerul Dezvoltării şi Turismului    1.500.000
Hidroelectrica SA    144.000
Romgaz SA    100.000
Transgaz SA    50.000
Transelectrica SA    36.000
Nuclearelectrica SA    30.000
Turceni SA    24.000
Rovinari SA    24.000
Oil Terminal SA    8.000
IAR SA    2.500
Ape Minerale SA    1.200
TOTAL    1.930.000 euro
 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea gala bute gala bute dna