x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un băieţel român de 9 ani le-a arătat austriecilor cum se interpretează un clasic vienez

Un băieţel român de 9 ani le-a arătat austriecilor cum se interpretează un clasic vienez

de Cristinel C. Popa    |    31 Aug 2011   •   21:00
Un băieţel român de 9 ani le-a arătat austriecilor cum se interpretează un clasic vienez

Un elev de clasa a III-a de la Colegiul de Arta "Octav Bancila" din Iasi, Calin Corneliu Calfa, a castigat acum cateva zile un concurs de pian organizat la Viena. El a obtinut pe langa cel mai mare premiu acordat la ca­tegoria sa de varsta si unul special pentru interpretarea unei piese vieneze – proba eliminatorie a concursului pentru toti artistii cu varsta cuprinsa intre 8 si 30 de ani.

Ieseanul a fost cel mai tanar dintre competitori. La numai 9 ani, el i-a dat practic o "lectie" de virtuozitate unui muzician japonez de 27 de ani, scolit in Germania. Dupa ce au interpretat aceeasi piesa, juriul, format din venerabili profesori de la cea mai respectata institutie muzicala de stat din Viena – "Academia de Muzica", a considerat ca interpretarea romanului este de departe cea mai reusita. "El a luat premiul II la categoria de varsta 8-12 ani in conditiile in care premiul I nu s-a acordat. Insa mai important a fost premiul special obtinut pentru interpretarea unui clasic vienez, pentru ca a fost singurul premiu care s-a acordat la categoria de varsta intre 8 si 30 de ani", a spus prof. dr Roxana Ota, cea care se ocupa de evolutia pianistica a lui Calin Calfa.

La recitalul care a urmat dupa concurs, romanul nostru de numai 9 ani a fost singurul rechemat la scena pentru inca o interpretare. L-am intalnit la Iasi dupa concurs. Era bucuros pentru ca fusese invitat sa concerteze la Festivalul Enescu de la Bucuresti. Pana in clasa a III-a n-a avut practic vacante: totul s-a invartit in jurul studiului la pian si concursurilor. Insa spune ca face toate aceste sacrificii pentru a ajunge un pianist renumit la o filarmonica celebra din lume. Pana atunci, din dragoste pentru muzica, a inlocuit jucariile cu pianul.

Profesorul si parintii sai spun ca dupa ce copilul ajunge aproape de perfec­tiu­ne cu interpretarea unei piese, pre­fe­ra sa sustina si o varianta proprie a di­feritilor autori clasici, de exemplu Beetho­ven sau Haydn, improvizand, schim­band, jucandu-se practic cu no­tele prin intermediul clapelor.

Mi­cul artist provine dintr-o familie cu traditii in domeniul muzicii, tatal sau fiind violonist la Filarmonica de Stat "Moldova" din Iasi. Cand a facut 3 ani, tatal i-a adus o vioara mica, dar baietelul a rupt arcusul fugarind cu el cainele prin casa. Era insa fascinat de "instrumentele de percutie" – cam tot ce scotea zgomote. Asa a ajuns sa spar­ga toate farfuriile si bibelourile. La 5 ani s-a imbolnavit si a trebuit sa stea acasa. Plictisit, i-a cerut mamei sa gaseasca o solutie ca el sa se joace la pian. In compania unei profesoare de pian cunoscute, a ajuns sa inceapa sa studieze la acest instrument. De atunci nu s-a mai despartit de pian.

A pla­ns atunci cand parintii au incercat sa-l duca la o scoala mai aproape de ca­sa. El a vrut neaparat sa dea exa­men la Colegiul National de Arta "Octav Bancila", unde a si intrat. Dupa primele premii obtinute in tara, la sfarsitul lui octombrie 2010 a participat la o importanta competitie la Nisa, pe care a castigat-o. "A fost prima lui iesire in strainatate. A obtinut premiul I la categoria sa de varsta, iar la final a luat trofeul destinat tinerelor talente cu varste intre 6 si 12 ani", a precizat prof. dr Roxana Ota.

La Viena a fost cel mai important concurs. In etapa eliminatorie a avut de interpretat mai multe lucrari ale unor compozitori vienezi. Au fost participanti din diverse tari ale Europei si Asiei, iar membrii juriului erau cu totii profesori cu varsta de peste 60 de ani de la Academia de Muzica din Viena.

Pentru a arata inalta tinuta a competitiei, e suficient sa spunem ca presedintele concursului de la Viena activeaza si in Japonia, fiind profesor si la Graz si Londra. Tot la Viena, Calin a parti­cipat si la un masterclass in care si-a exersat maiestria sub indrumarea cunoscutei artiste Imola Fonyad Joo. Ea a fost cea care l-a acceptat dupa o verificare riguroasa inca din decembrie anul trecut.

Respectatul muzician a spus ca sunt toate sansele ca, dupa un examen dificil, micul pianist roman sa intre in celebra sa grupa de copii supratalentati, care sunt acceptati incepand de la varsta de 12 ani, Calin avand acum doar 9. Pentru ca este un copil serios si precis in tot ceea ce face, dorind permanent sa se autodepaseasca, accepta sacrificiile – mai bine de sase ore de studiu zilnic, inclusiv in vacanta. Insa, avand in vedere dotarile din ce in ce mai slabe ale scolii romanesti, chiar si profesoara sa este de acord ca, pentru a-si face rapid o cariera, familia sau macar copilul ar trebui sa ajunga la o institutie de muzica din strainatate. Daca ar ajunge acolo, Calin ar avea la dispozitie un Steinway sau un Boesendorfer de ultima generatie, asa cum s-a intamplat la Viena si nu un Bluthner scorojit pe care canta an de an la scoala ieseana.

×