Elena Udrea a declarat ieri că proprietarii clădirilor vor fi obligaţi prin lege să reabiliteze faţadele imobilelor. "Avem o lege, e gata, probabil că va intra miercuri (în Guvern - n.r.) pentru reabilitarea faţadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile să reabiliteze faţadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului", a declarat ieri Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ea a adăugat că autoritatea publică locală va putea reabilita clădirile private cu bani proprii, urmând să îşi recupereze sumele investite de la proprietar, inclusiv prin executare silită.
Ministrul este nemulţumit de ritmul lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor şi estimează că dacă se va lucra în acelaşi ritm ca acum "vom reuşi să finalizăm lucările în peste 100 de ani. Până acum doar 24.000 de apartamente din cele 3 milioane existente în România au fost reabilitate termic", a spus ea.
Udrea a declarat că a modificat legislaţia în domeniul reabilitării termice a apartamentelor, astfel încât proprietarii care doresc să realizeze reabilitarea termică să poată face acest lucru individual prin contractarea unui credit pe care îl garantează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
"Prin Ordonanţa 69/2010 şi prin Ordonanţa 19/2009 am introdus posibilitatea ca proprietarii să îşi poată reabilita locuinţa prin credit contractat pe 5 ani, garantat de MDRT. Lucrăm cu CEC şi BCR. Este foarte important pentru proprietari să înţeleagă că pot aştepta 99 de ani până li se reabilitează termic locuinţa sau pot opta la varianta contractării unui credit", a spus Elena Udrea.
Ministrul a declarat că multe lucrări de reabilitare termică se fac fără respectarea unor standarde, unele dintre acestea fiind lucrări de mântuială. "Vreau să văd cum vor arăta peste doi-trei ani clădirile reabilitate termic din unele zone deoarece multe lucrări de reabilitare se fac fără respectarea standardelor legale", a declarat Udrea.
Aceasta a mai precizat că nu a reuşit să facă anul acesta tot ceea ce şi-a propus deoarece bugetul ministerului a fost cu 41% mai mic decât cel din 2009, fiind mai mic decât creditele de angajament de anul trecut.
Udrea s-a declarat nemulţumită de stadiul vânzării locuinţelor ANL către chiriaşi. "Atâta timp cât vom practica chirii atât de mici la locuinţele ANL, circa 500.000 de lei vechi pe lună, nu va exista nici un interes ca acestea să fie cumpărate", a spus Udrea. Ea a adăugat că în fiecare parcare a cartierelor ANL sunt maşini la fiecare apartament, "şi nu ieftine". Udrea a adăugat că valoarea chiriilor pentru locuinţele ANL ar trebui majorată până la "un preţ corect".
În septembrie, Udrea a declarat că vânzarea locuinţelor ANL este la un stadiu nesatisfăcător, fiind transferate chiriaşilor doar 100 de locuinţe, dintr-un total de 22.000. Cu banii obţinuţi din vânzarea locuinţelor ANL Udrea intenţiona să demareze construcţia de noi unităţi locative prin ANL. Ministerul estima că va obţine circa 500 milioane de euro, bani cu care urma să demareze construcţia a 100.000 de apartamente în următorii trei ani.
4 MILIARDE DE EURO PENTRU PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE
Udrea a mai spus că dacă banii de la buget sunt insuficienţi ministerul se va baza pe fonduri private, urmând să lanseze un program naţional de dezvoltare în valoare de 4 miliarde de euro, care se va derula pe următorii cinci ani. Programul va presupune un parteneriat public privat, prin care societăţile de construcţii care vor participa vor trebui să crediteze lucrările pe o perioadă de până la doi ani, urmând ca statul să ramburseze banii în următorii trei ani. Ministrul crede că prin acest program vor fi dezvoltate reţele de apă şi canalizare în 1.500 de localităţi şi va fi finanţată construirea şi reabilitarea a peste 10.000 de kilometri de drumuri judeţene. Udrea susţine că programul, care va începe să funcţioneze în luna martie a anului viitor, va crea zeci de mii de locuri de muncă. Mai mult, Udrea a declarat că "tot puterea aflată la guvernare va plăti aceşti bani", nu guvernările viitoare. Udrea a explicat că în prezent MDRT are lucrări de construcţii începute în valoare de circa două miliarde de euro, însă bugetul pentru investiţii a fost de 600 de milioane de euro în acest an. "În acest ritm nu le terminăm niciodată. Fiecare minister a început proiecte pe care nu le putem termina nici în zece ani", a spus Udrea. Ea a adăugat că în România există 46.000 de proiecte de construcţii începute, în valoare de circa 40 de miliarde de euro.
Citește pe Antena3.ro