Starea de urgenţă la Christchurch a fost prelungită, miercuri, cu o săptămână, cel de al doilea cel mai important oraş neozeelandez fiind afectat miercuri dimineaţa de o replică seismică puternică a cutremurului de vineri, care a provocat noi pagube, informează Mediafax.
Replica, având magnitudinea 5, s-a produs la ora locală 07.49 (marţi, 22.49, ora României) şi a provocat panică în rândul locuitorilor oraşului, care au ieşit pe străzi. Hipocentrul replicii s-a aflat la doar aproximativ un kilometru adâncime, iar epicentrul a fost mult mai aproape de centrul oraşului decât în timpul cutremurului de vineri, potrivit seismologilor.
Alimentarea cu electricitate, deja afectată de cutremur, a fost întreruptă, iar din imobilele avariate anterior au căzut materiale.
Starea de urgenţă instituită după cutremur, care urma să expire miercuri, a fost prelungită cu o săptămână, a anunţat Ministerul Apărării Civile.
Cutremurul de vineri, cu magnitudinea 7, a provocat pagube a căror valoare este estimată la un total de două miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro). În pofida faptului că a avariat aproximativ 100.000 de locuinţe, în timpul cutremurului nu a murit nicio persoană, un lucru calificat de premierul John Key drept un "miracol".
Serviciile medicale au anunţat miercuri că, în urma replicii, au fost înregistrate doar echimoze şi răniri uşoare. Cartierul general al Apărării Civile şi un centru de ajutor social, care adăpostea sinistraţii din urma cutremurului de sâmbătă, au fost temporar evacuate.
Autorităţile au închis un tunel de 1,9 kilometri, care asigură legătura între Christchurch şi portul vecin Lyttleton, după apariţia unor fisuri, dar l-au deschis la scurt timp, pagubele fiind declarate superficiale de către ingineri.
"Anumite zone sunt mai afectate de cutremur decât ne aşteptam şi, într-adevăr, pagubele sunt mult mai importante decât credeam", a declarat premierul, după ce a vizitat mai multe zone afectate.
Replica seismică de miercuri "este o lovitură deosebit de dură pentru oraş", a declarat primarul din Christchurch, Bob Parker, pentru postul de radio NewstalkZB. "A fost un moment terifiant. Am fost nevoiţi să evacuăm cartierul general al Apărării Civile", a adăugat el.
Primarul a estimat, de asemenea, că intensitatea ultimei replici seismice implică "inevitabil" pagube suplimentare la clădirile deja afectate, adăugând că replicile seismice permanente constituie o provocare pentru cei 340.000 de locuitori ai oraşului, referindu-se la oameni "în lacrimi".
Peste 100 de replici seismice au fost înregistrate în zonă, de sâmbătă (vineri, după ora României - n.red.) şi până la producerea replicii de miercuri.
"Sunt din nou îngrozit, tot mai îngrozit", a declarat un locuitor al oraşului, Colleen Simpson, pentru site-ul Stuff, după replica de miercuri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Municipal din Christchurch, Diane Keenan, "cutremurul (de miercuri) a fost absolut enorm".
"A fost un cutremur cu adevărat puternic şi dur. A fost mai degrabă vertical, în comparaţie cu primul. Din maşină, drumul (părea) să se mişte în sus şi în jos", a declarat ea.
Replica seismică s-a produs în momentul în care salariaţii unor magazine şi întreprinderi din centrul oraşului, care au putut deschide, mergeau la lucru. Acestora li s-a cerut, imediat, să se întoarcă acasă.
Citește pe Antena3.ro