Experţi egipteni au început să exploreze adâncurile lacului Qarun, la sud de Cairo, pe baza unor date furnizate prin satelit, cu scopul de a detecta prezenţa unor obiecte înghiţite de ape, au anunţat responsabili în domeniu, citaţi de AFP.
Cercetările au început în urmă cu câteva zile, a declarat Zahi Hawass, responsabil al arheologilor specializaţi în antichităţile egiptene. “Este pentru prima oară că Departamentul antichităţilor desfăşoară o misiune arheologică în lacul Qarun”, a precizat el.
Khaled Said, şeful Departamentului Preistorie în Consiliul superior al antichităţilor, a precizat că echipa pe care o supervizează speră să ajungă la stâncile groase de bazalt de pe fundul lacului Qarun. Potrivit lui, descoperirea acestor stânci aparţine unui cercetător ştiinţific americano-egiptean, Farouk al-Baz, implicat într-un program Apollo al NASA în urmă cu cinci ani.
Baz - care conduce în prezent Centrul de studii spaţiale al Universităţii din Boston - şi echipa sa au descoperit în cursul unei cercetări topografice prin satelit a deşertului din vestul Egiptului în regiunea lacului Qarun “un mare număr de blocuri din piatră”.
“Cred că aceste plăci groase sunt constituite din bazalt (rocă vulcanică) şi au sfârşit prin a fi transportate până la platoul din Gizeh pentru construirea piramidei lui Keops”, a avansat Said. “Echipe de scufundători vor cerceta amănunţit fundul lacului”, a adăugat el.
Lacul este al treilea ca mărime în Egipt şi face parte din oaza Fayum, la peste 100 km sud de Cairo, şi din fostul lac Moeris, în trecut rezervor de apă dulce. Fayyoum este cunoscut pentru descoperirea în zonă a unei serii de portrete funerare în culori, măşti pictate pe tăbliţe din lemn datând din epoca romană (între secolele I-III d.C.), care erau utilizate pentru a acoperi chipurile defuncţilor.
Citește pe Antena3.ro