Jocul cu cărămizi a împlinit 25 de ani. Povestea "Tetris" a început de fapt în iunie 1984, la Moscova. În 1989, America era deja Tetrisizată: se vânduseră trei milioane de exemplare.
Pe la jumătate anilor '90, gadget-urile din rucsacul unui adolescent puteau fi un walkman cu casetă sau "consola" Brick Game. Cele mai multe modele ale consolei aveau doar un joc în care trebuia să ordonezi cărămizile (în diverse forme) care cad din partea superioară a ecranului, cu o viteză din ce în ce mai mare. Mi-am procurat o asemenea jucărie prin toamna lui '95 şi m-a costat 10.000 de lei. Echivalentul a cinci casete cu muzică...Statisticile oficiale spun că, până în prezent, s-au vândut peste 135 de milioane de licenţe, pentru computer, consolă sau telefon mobil. O căutare pe Google după "Tetris" returnează peste 20 de milioane de rezultate.
ERA SOVIETICĂ
În 1984, Aleksei Pajitnov (29) era specialist în ştiinţa calculatorului în cadrul Academiei de Ştiinţe din Moscova. În timp ce lucra acolo, Aleksei încă se mai juca puzzle, dar într-un context cu totul diferit. Deşi era programator în domeniul recunoaşterii vocale şi a inteligenţei artificiale, Pajitnov programa destul de des jocuri simple ca mijloace de testare a noilor echipamente.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul jocului Tetris. El a căutat să realizeze o variantă a unuia dintre jocurile lui favorite de puzzle, Pentomino, care solicită o anumită poziţionare, într-o cutie, a 12 piese de diferite forme, construite din cinci pătrăţele. El şi-a dat seama că 12 forme din cinci pătrăţele erau prea multe, aşa că a redus programul la şapte forme construite din patru pătrăţele.
De aici, numele "Tetris", luat după "tetra", cuvântul grecesc pentru numărul patru. I-au trebuit doar două săptămâni să programeze prototipul. O altă variantă a poveştii spune că, de fapt, Tetris provine de la o combinare a cuvintelor "tetramino" şi "tenis"...
AJUTOARE
Pajitnov programa totuşi pe un computer vechi rusesc (Electronica 60), cu o grafică formată din simboluri text, în limbajul de programare Pascal. Chiar dacă colegii lui erau reticenţi în legătură cu jocul, Pajitnov a realizat că ar putea atinge o audienţă mai mare dacă ar reuşi să convertească Tetris pentru a rula pe un PC IBM folosind o grafică bazată pe forme ce puteau fi mişcate pe ecran.
Deoarece avea foarte puţine cunoştinţe în lucrul cu aparatele vestice, el a apelat la ajutorul adolescentului Vadim Gerasimov (16 ani). La scurt timp după aceasta, o versiune a jocului Tetris pentru PC era introdusă pe piaţă şi se răspândea rapid în toată Moscova. Pajitnov a declarat: "În acel moment nu exista o piaţă software în Rusia, doar distribuţia de copii ilegale. În câteva săptămâni, jocul era instalat pe fiecare calculator din Moscova!".
EST-VEST
În iulie 1986, versiunea pentru calculator ajunge în Ungaria, la Budapesta, unde este implementat pe Apple II şi Commodore 64 de către programatori maghiari. Aceştia au vândut o licenţă a jocului Tetris pentru PC companiei americane Spectrum Holobyte (deţinută de Pergamon a lui Robert Maxwell). Spectrum a adăugat jocului o grafică bogată în culori şi muzică bazată pe teme tradiţionale ruseşti.
În 1989, Tetris a bătut toate recordurile, câştigând patru premii. Totuşi, jocul a atins cel mai mare succes prin intermediul consolelor portabile Nintendo, Game Boy, vânzările depăşind 30 milioane de copii numai pe acest sistem. Antreprenorul Henk Rogers este omul responsabil de achiziţionarea drepturilor de producţie pentru consola jocului Tetris.
Rogers şi compania lui Bullet-Proof Software, din Japonia, au fost responsabili şi pentru câteva inovaţii importante aduse jocului, cum ar fi Line Clearing Bonuses.
În timp ce Tetris l-a făcut pe Pajitnov un fel de erou al poporului, succesul fenomenal al jocului nu l-a îmbogăţit pe acesta. Veniturile din vânzările jocului s-au dus la Academia de Ştiinţe şi la Ministerul Sovietic al Comerţului. Cu ajutorul lui Henk Rogers, în 1996 a fost fondată The Tetris Company. Sub această titulatură, Aleksei primeşte acum un procent din vânzările fiecărui joc Tetris.
Noua companie a lui Rogers, Blue Planet Software, Inc., California, a fost însărcinată cu producerea şi licenţierea tuturor viitoarelor producţii Tetris.
MAXWELL VS NINTENDO
În culisele poveştii Tetris apare şi magnatul Robert Maxwell, implicat prin mai multe firme în achiziţionarea drepturilor pentru producţia şi vânzarea jocului. În primăvara lui 1989, acesta contacta deopotrivă guvernul britanic şi pe cel sovietic pentru a interveni în problema Tetris.
Se spune că Maxwell a primit o promisiune de la însuşi Mihail Gorbaciov, că "nu ar mai trebui să-şi facă griji din cauza companiei japoneze" (Nintendo - n. red.). În iunie 1989, un judecător a decis că nici una din firmele lui Maxwell nu are drepturi asupra jocului video. Verdictul a fost favorabil companiei Nintendo.
Psihoterapeut inedit. Jocul Tetris a fost folosit şi într-un experiment medical, ca un remediu în stresul posttraumatic.
O echipă de cercetători de la Oxford a prezentat unor voluntari, persoane cu o bună stare a sănătăţii, un film care includea imagini traumatizante cu mai multe accidente, inclusiv o campanie publicitară care prezenta riscurile consumului de alcool la volan. După o pauză de 30 de minute, jumătate din voluntari au jucat
Tetris timp de 10 minute, în timp ce cealaltă jumătate nu au făcut nimic. Cei care au jucat Tetris au avut mult mai puţine flashback-uri cu imaginile prezentate în acel film, în săptămâna care a urmat.
Cercetătorii consideră că recunoaşterea formelor şi a mişcărilor cărămizilor colorate de pe ecranul computerului concurează cu revizionarea imaginilor traumatice care au fost reţinute de senzorii din creier. Acest proces ar putea să interfereze cu modul în care memoria senzorială se formează în perioada imediat următoare producerii unei traume şi poate ajuta la reducerea numărului flashback-urilor de memorie.
SĂRBĂTOARE LA E3
În perioada 2-4 iunie, Los Angeles a găzduit o nouă ediţie E3, marele show al industriei jocurilor video. Toată lumea a profitat de acest moment pentru a sărbători momentul aniversar "Tetris - 25 de ani". Pajitnov, Rogers, dar şi alţii implicaţi în "fenomenul Tetris" au reapărut în prim-plan.
"La momentul respectiv, Rusia era destul înapoiată tehnic. A trebuit să aducem cu noi calculatoare, imprimante şi avocaţi pentru a redacta proiectul de contract, pentru a opera schimbările negociate şi pentru a ajunge la o versiune definitivă. Totul ne-a luat câteva zile", rememorează Minoru Arakawa, oficialul Nintendo care în 1989 a mers la Moscova pentru a negocia achiziţionarea drepturile asupra jocului pentru consola Game Boy.
"Este formidabil să vezi că, în ceea ce priveşte sectorul jocurilor video, toată lumea cheltuieşte milioane pe jocuri grafice şi muzică şi că noi continuăm să câştigăm de pe urma Tetris. Suntem într-o poziţie de invidiat", spune Henk Rogers. Tetris este extrem de popular, deoarece transcende culturile. Nu este violent, nu include elemente ideologice, ci doar îl obligă pe jucător să facă ordine plecând de la haos.
"Nu m-aş fi gândit niciodată că jocul va avea un asemenea succes", a spus Pajitnov. "Când am inventat jocul, eram cel mai bun jucător din lume. Acum, sunt doar un jucător bun", mărturiseşte inventatorul Tetris.