Vizita primului ministru Victor Ponta in Arabia Saudita, prima la la acest nivel dupa stabilirea de relatii diplomatice in 1996, merita a fi evaluata cu mai multa atentie si plasata in contextul schimbarilor impotante care au loc in regiunea Orientului Mijlociu.
In primul rand Arabia Saudita este considerata cheia regiunii atat de framantate. Are pozitia geostrategica, resurse financiare, forta militara,influenta religioasa si ideologica atat de relevante incat implicarea regatului, tot mai explicita in problemele regiunii fac din Arabia Saudita tara cu un rol determinant in Orientul Mijlociu. In plus, productia ei de petrol si gaze pot influenta decisiv piata mondiala de hidrocarburi, iar resursele financiare un investitor curtat .
Arabia Saudita are de asemenea cuvantul cel mai greu in Consiliul de Cooperare al Golfului, care mai reuneste Bahrain,Kuwait,Qatar,Oman si Emiradele Arabe Unite.
Vizita premierului Romanie la Ryadh ,din 29 aprilie -1 mai, a avut loc in conditiile absolut speciale pentru Regatul saudit. Doar cu putine ore inainte de sosirea lui Victor Ponta ,Regele Salman Bin Abdulazizal Saud a hotarat o serie de schimbari radicale in cadrul puterii, deschizand un proces radical de intinerire a cabinetului.Printul mostenitor a primit si responsabilitatea Ministerului de Interne la doar 29 de ani, iar Ministerul de Externe a fost incredintat ambasadorului Saudit din Statele Unite. Emirii convocati la Palatul regal dar si populatia au salutat schimbarile care anunta o politica mai activa a tarii si modernizare mai rapida a societatii.
Premierul roman a fost primul lider strain care s-a intalnit cu noii membri ai guvernului de la Ryadh si a putut testa intentiile si gradul de innoire regimului saudit ,renumit pentru strictetea regulilor impuse de traditia islamica.
Accesul la dialog la nivel inalt cu casa regala saudita nu este o operatiune de rutina ci atent cantarita de filtrele diplomatice si de interesele gazdelor. Semnificativa este si programarea primirii premierului roman cu putine zile inaintea desfasurarii la nivel inalt a Consiliului de Cooperare al Golfului care l-a avut ca invitat de onoare pe Francoise Hollande, Presedintele Frantei.
O analiza extinsa a schimbarilor in politica Arabiei Saudite face editia de luni a cotidianului New York Times. Publicatia insista pe rolul activ pe care si-l asuma regatul saudit in actiunile militare din Yemen si Siria, in dozajul relatiilor cu Fratia Musulmana si Turcia precum si in afirmarea pozitiilor proprii fata de principalul aliat- Statele Unite. In acest context la Ryadh se manifesta o serioasa ingrijorare fata de acordul negociat de SUA cu Iranul asupra programului nuclear. Acest acord va fi subiectul principal al discutiilor de la Casa Alba pe care suveranii din Golf le vor avea in aceasta saptamana cu Presedintele Obama.
Credem ca tinand seama numai de aceasta succesiune de intalniri si de realitati afirmatiile ca premierul roman a fost ''pe cont propriu'' in Arabia si ca face politica externa ''de capul lui'' sunt absolut neavenite si total neproductive pentru interesele romanesti.