x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Divorţul prin incantaţie, interzis

Divorţul prin incantaţie, interzis

de Dan Radu    |    23 Aug 2017   •   14:10
Divorţul prin incantaţie, interzis
Sursa foto: Hemera Technologies/Getty Images

Curtea supremă din India a decis că Talaq - divorţul tradiţional musulman - este neconstituţional, punând capăt unei practici împotriva căreia femeile din această ţară luptă de ani de zile. Conform tradiţiei musulmane, dacă un bărbat rosteşte incantaţia "Talaq" de trei ori consecutiv, este considerat divorţat oficial.

Triplul "Talaq" "nu este o practică religioasă esenţială şi violează morala şi Constituţia", a decis Curtea Supremă din India cu o majoritate de 3 la 2. Practica Talaq-ului (divorţ, în traducere) fusese atacată la Curtea Supremă din India de către cinci femei care fuseseră repudiate de soţi în această manieră şi două organizaţii non-guvernamentale care militează pentru drepturile femeilor. “Este o zi foarte fericită pentru noi. O zi istorică”, a declarat Zakia Soman, co-fondatoarea Mişcării Femeilor Musulmane din India. “Noi, femeile musulmane, avem dreptul de a avea acces la justiţie", a adăugat aceasta. Cei cinci judecători ai Curţii Supreme au reprezentat cele cinci mari religii din India - hinduismul, islamul, creştinismul, sikhismul şi zoroastrianismul. Aceştia au considerat că Talaq este "profund arbitrar" şi le permite bărbaţilor să "pună capăt unei căsnicii dintr-o toană sau dintr-un capriciu". Practica triplului Talaq nu apare în textele sacre musulmane, însă este o tradiţie veche arabă, răspândită odată cu Islamul. Un bărbat poate rosti Talaq atunci când consideră că soţia sa a greşit, ceea ce constituie un "divorţ mic", pe durata căruia soţia nu se poate atinge de soţ. Talaq rostit de trei ori duce la un divorţ definitiv, fără ca soţia să aibă un cuvânt de spus. Practica a fost abolită de majoritatea statelor musulmane, însă supravieţuise în India, unde nu există o lege unitară privind starea civilă, ci legi locale croite în funcţie de religia diferiţilor indieni.

 180 de milioane de musulmani trăiesc în India, căsătoria, divorţul şi transferul de proprietate, inclusiv moştenirea, fiind legiferate în funcţie de tradiţia religioasă, în cazul lor.

În cazul femeilor, divorţul poate fi iniţiat doar cu acordul soţului şi presupune compensarea acestuia, în cazul în care este de acord cu separarea

 

 

×
Subiecte în articol: Tradiţia "Talaq",